Ételtcsakokosan

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2014

2015. január 16.
téli-szezonális-01-360x1024

5045 ellenőrzés, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió Ft bírság az idei téli szezonális ellenőrzés fő mutatói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált ellenőrzéssorozat 2014. december 1. és 31. között zajlott az ország teljes területén.

tĂ©li-szezonális-01-360x1024A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, és a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés sorozaton 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió Ft értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége – a tavalyi 4,6 százalékkal szemben – 2 százalékos arányban nem volt megfelelő. A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt hiányosság a nyomon-követhetőséget tekintve, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18 826 élelmiszer tétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység ellenőrzése során, a regisztrációval nem rendelkező kistermelők kiszűrése érdekében 17 esetben kellett eljárni.

A szezonális zöldség-gyümölcs termékek ellenőrzése során a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 389 forgalmazónál 1 195 tételt vizsgáltak meg, és 60 esetben szabtak ki bírságot, összesen csaknem 2 millió forintot. A laboratóriumi vizsgálatok négy méz minta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fröccs

eteltcsakokosan

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

Puha vagy merev?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató