Ételtcsakokosan

Te is mindent megmosol, mielőtt felhasználod?

2016. május 5.

Pedig lehet, hogy nem is mindig kellene! Az alábbiakban segítünk eligazodni, mi az, amit mindenképp meg kell mosni felhasználás, fogyasztás előtt, és mi az, amit csak bizonyos esetekben.

enhanced-buzz-16413-1363362342-8Gyümölcsök, zöldségek (bio, hagyományos)

A gyümölcsöket fogyasztás, illetve felhasználás  előtt folyó, ivóvízzel, szűrő, gyümölcsmosó  kosárka, vagy  szita segítségével  praktikus megmosni, még akkor is, ha nem látunk rajta szennyeződést.

 Vannak zöldségek, amelyeket a talajszennyezés eltávolítása érdekében hámozás és tisztítás előtt is meg kell mosni.  Ilyen pl a burgonya, és a talajban termő társai, mint a cékla, retek, sárgarépa, zöldhagyma stb.  A hámozást igénylő zöldségeket  hámozás után is mossuk meg folyó víz alatt, vagy többszörösen váltott vízben. Különösen fontos a nagy felületű saláták, sóska, spenót alapos, többszörösen váltott vízben elvégzett áztatása és mosása, amit mindig kövesen  lecsepegtetés, „csorgatás”.

Jó tudni, hogy  a meghámozott, darabolt zöldségeket azonnal használjuk fel, ne áztassuk a mosóvízben, mert hasznos tápanyagok oldódnak ki belőlük.

A gyümölcsök  és zöldségek mosásához  háztartási körülmények között nem kell semmilyen fertőtlenítőszert használni, az alapos, tiszta, ivóvíz minőségű vízzel végzett mosás elegendő. Mosás után szitán, szűrőn gyorsan lecsorgatható a gyümölcs.  A kizárólag tiszta papírtörlő használata a gyümölcsök felületén mosás után megmaradt néhány vízcsepp felitatására elfogadott, de felesleges.

Banán, citrom, narancs, lime, avokádó, grapefruit. Tudod mi a közös bennük? Egyiknek sem esszük meg a héját, azonban ezeket is ajánlott megmosni, mielőtt bármit is kezdenénk velük, hiszen a héj eltávolítás, szeletelés során a gyümölcshúsra is átvihetjük a héjon megbújó, megtapadó  szennyeződést.

Jó tudni, hogy  a mosatlanul tárolt zöldség és gyümölcs hosszabban eltartható. Ezért is javasolt ezt, az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos lépést a fogyasztást megelőzően elvégezni. Iskolás gyermeknek uzsonnára csomagolt gyümölcsöt mindig mossuk meg otthon, és úgy csomagoljuk be, hogy megvédjük a szennyeződéstől!

Befőttes üvegek, konzervek: felbontás előtt érdemes leöblíteni a tetejüket, hogy a gyártás, szállítás során rárakódott szennyeződést eltávolítsuk, az ne kerülhessen a felbontás során az élelmiszerbe.

A tojásokat sokan megmossák, pedig nem  mindig kellene. Ha szemmel láthatóan tiszta a tojás, nem kell felhasználás előtt megmosni. Ha szennyezett a tojáshéj, akkor közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, ügyelve arra, hogy az elfolyó tojásmosó-vízzel ne szennyezzünk be semmit.  A tojás mosás során használt eszközöket se felejtsük el gondosan elmosogatni forró meleg zsíroldószeres vízzel. A már megmosott tojást  le kell csorgatni, majd tiszta papírtörlővel megtörölni és ezt követően azonnal használjuk fel, de semmiképpen ne tegyük vissza a szennyezett tojástartóba.

A tojások feltörésekor ügyeljünk arra, hogy a tojás-lé a héj külső részével lehetőleg ne érintkezzen.

A nyers húsokat is előszeretettel mossák meg a háziasszonyok, lássuk mi erről a szakértő véleménye: „Az élelmiszeriparban az állatvágás és -darabolás az élelmiszer-biztonsági szabályok szigorú betartásával történik. Az ipari vágás során is megtörténik a testfelület alapos tisztítása, éppúgy, mint ahogy a nagymamánál láttuk. A hús a szállítás vagy kereskedelmi forgalmazás közben szennyeződhet, ha azt helytelenül kezelik. Azonban, ha a forgalmazás során nem hibáznak, a hús nem szennyeződik, és nem kell felhasználás előtt megmosni. Az a „szaktanács” viszont téves, hogy a húst azért nem kell megmosni, mert a sütés-főzés hatására a húson található baktériumok elpusztulnak, hiszen a biztonságos ételkészítés egyik alapszabálya a nyersanyagok megfelelő tisztasága. Tehát, ha a húson szemmel látható szennyeződés van, akkor azt le kell vágni, a húst meg kell mosni. A mosást közvetlenül felhasználás előtt végezzük, mindig hideg, folyó vízzel. Fontos, hogy a húst soha nem darabolás után mossuk, és soha ne áztassuk a mosóvízben, mert értékes tápanyagok és íz anyagok kioldódnak belőle.

A vizet a húsról tiszta papírtörlővel gondosan  itassuk fel. A műveletet (és az azt követő takarítást) úgy kell elvégezni, hogy ne szennyezzük be közben sem a környezetet, sem egyéb élelmiszereket.”

Fotó: treknature.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – A táborok

eteltcsakokosan

Hogy óvjuk meg kenyerünket a penésztől?

eteltcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató