Ételtcsakokosan

Tavaszi fűszerek II.

2014. április 4.
Lestyán-Walter-Sigmund-1024x682

Itt a tavasz, zöldbe kezd borulni a természet, ilyenkor a zöldségek, azon belül is a zöldfűszerek jelennek meg elsőként. Vegyük végig ezeket a kincseket, amit beszerezhetünk erdőből, piacról, kertből, vagy saját kis balkonládában magunk is termeszthetünk.

LestyánLestyán-Walter-Sigmund-1024x682 (Levisticum officinale)

A lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény, amely a rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került Európába. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett.

Tippek:

  • A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval.
  • Mindig csak a főzés végén adjuk az ételhez.
  • A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz.
  • A lestyán magjából tehetünk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat.

Ételízesítő házilag:

1 kg sárgarépa

1 kg fehérrépa

1 kg zöldpaprika

20 dkg karalábé

2 fej fokhagyma

1 csokor petrezselyem

1 csokor zeller zöld

1 csokor lestyán

50 dkg só

A zöldségeket megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük a sóval, majd kis üvegekbe rakjuk. A lekötő celofán közé nátrium benzoátot teszünk. Az ételek sózására figyeljünk! Levesek, húsételek alapjának elkészítésénél az otthoni fűszerkeveréket érdemes használni.

Többféle gyógyhatással bír, többek között vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó, gyomorégést csillapítja és gyorsítja az emésztést.

Zsálya zsalya-Own-Herby-1024x768(Salvia)

A Közép-, illetve Délnyugat-Ázsia területéről származó növénycsalád, amelynek gyógyító hatást tulajdonítanak, például szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére. A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta jellegzetes jegyek.

Tippek:

  • Friss zsályát 4-5 napig lehet a hűtőben tárolni magában,
  • olívaolajba téve akár hetekig is eláll, és a zsályaízű olajat utána remekül felhasználhatjuk salátaöntetként.
  • Érdemes lefagyasztani is, de ha csak szárított zsályánk van otthon, az sem probléma.

A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak, húsos ragukhoz (sertés, marha és bárány húsokhoz is illik). A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert használunk.

Almás-zsályás csirkemáj:

4 fej lilahagyma

50 dkg alma

2-3 ek olaj

1 csokor zsálya

40 dkg csirkemáj

bors

1 dl száraz fehérbor

A lilahagymát és az almát megmossuk, meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Az olajat felforrósítom egy serpenyőben, beledobom a zsályalevelet, és nagy lángon átforgatom. Kiemeljük szalvétára, majd a zsályás olajban megpirítjuk a májat és a hagymát. A fűszerezés következik őrölt borssal, és legvégül az almacikkek kerülnek a serpenyőbe. Ráöntjük a bort, és nagy lángon addig rázogatjuk, amíg a máj teljesen átsül, illetve megpuhul. A legvégén sózzuk, és a tetejére rendezzük a megsült zsályaleveleket.

Fotó: Walter Sigmund, Own Herby

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a kölesről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató