Ételtcsakokosan

Tavasz = retek+torma

2015. április 14.
retek-680x1024

Manapság, amikor szinte mindig mindent lehet kapni és akár télen is ehetünk dinnyét, ha kedvünk szottyan rá (legfeljebb a Föld túlfeléről kell ideszállítani), talán nincs az egyszeri fogyasztó annyira kiéhezve a friss zöldségekre kora tavasszal, mint régen.

retek-680x1024Ennek ellenére a harsogó zöld levelű, élénkpiros hónapos retek láttán bizony mindenkinek a napsütéses tavasz jut eszébe, még akkor is, ha a fólia alatt termett retek már februárban megjelenik a boltok polcain. Retket lehet enni télen is, a jól tárolható fekete retek például kitűnő téli vitaminforrás, de azért a zsenge, roppanós hónapos retekkel nem versenyezhet.

Azon túl, hogy az elsőként megjelenő friss zöldség az évben, a retekfogyasztás kifejezetten kedvező élettani hatással bír. A retek gyógynövényként való alkalmazására tudományos vizsgálatok inkább a fekete retekkel kapcsolatosan vannak, amelyek szerint a retek jót tesz a vérkeringésnek, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása is van, de a hónapos retek is sok vitamint (főleg C-vitamin és A, B1, B6 vitamin található benne), rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Ínyencek szerint vékonyra szeletelve, enyhén megsózva, vajas kenyérrel a legjobb, de tehetjük salátába vagy fogyaszthatjuk az egész zsenge retkeket párolva is, ahogy Franciaországban szokás.

Vásárláskor mindig figyeljünk a termék származására, nyomon követhetőségére, ne vegyünk ismeretlen eredetű termékeket!

A hónapos retek nem hiányozhat a húsvéti asztalról, éppúgy, mint a torma. A torma nem éppen tavaszi zöldség (vagy inkább fűszer?), mert a gyöktörzset ősszel kell felszedni, de így, húsvét táján megnő a fogyasztása. A húsvéti sonka mellé kiválóan illik a reszelt torma.  Sokan csak ilyenkor esznek tormát, pedig méltánytalanul szorul a háttérbe ez az értékes növény, hiszen amellett, hogy húsok kiváló fűszere és mártások alapanyaga, sőt a zsenge levelét salátába is tehetjük, gyógynövényként is régóta ismert, vizelethajtó, emésztést segítő hatása van, használják vese- és húgyúti fertőzések, köhögés, hurut kezelésére amellett, hogy sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

horseradish-a-powerful-keeper-of-your-health-1-400x211A torma fűszerként való használata a magyaroktól és a lengyelektől terjedt el Európában a középkorban, máig itt terem a legjobb minőségű, zamatú torma. A hajdúsági torma földrajzi eredetvédettséget kapott az EU-ban és a hungarikumok közé is beválasztották. Hazánkban Debrecen, Bagamér (és még további tizenegy település) földjein terem az európai tormatermés majdnem fele. A jó környezeti adottságok, a különleges, bakhátas termesztéstechnológia, az évszázados tapasztalat és az itt nemesített tájfajták együttesen eredményezik a legfinomabb tormát, amelynek legnagyobb felvásárlója Németország és Lengyelország.

+ érdekesség:

A reszelt torma éppúgy irritálja a szemet, mint a könnygáz. A reszelés során a sejtekben kis szemcsékben elkülönítetten lévő glükozinolátok kiszabadulnak és a mirozináz nevű enzim hatására villámgyorsan allil-izotiocianát-tá alakulnak, ami erősen irritálja a nyálkahártyákat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bogrács, grillrács, nyárs

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató