A lisztet, cukrot, búzadarát és más tartós, valamint alapvető élelmiszert nagy tételben megvesszük … majd hogyan is tároljuk biztonságosan?
Az alapélelmiszereket molyok, bogarak és kukacok is szeretik, így meg kell óvnunk a szennyeződéstől. Például a molylepke, melyet általában fertőzött élelmiszerekkel hozunk be a lakásba, mindenhol megtalálható, kiirtani nehézkes. Megtelepedik és szaporodik szinte minden élelmiszerben, a csokoládétól a daráig.
Milyen módon tároljuk a lisztet, cukrot, darát?
Több megoldás is lehetséges!
- Ha az eredeti papírcsomagolásban szeretnénk hagyni pl. a lisztet, akkor tegyük vagy légmentesen zárható dobozba, vagy nejlonzacskóba és csomózzuk meg szorosan.
- Másik megoldás, hogy áttöltjük az egészet egy tiszta és nagy jól zárható üvegbe pl. fémcsavarós tetejű, vagy csatos üvegbe.
- Fémtároló nem ajánlott, mert a nedvességtől rozsdásodhat és egyébként is mellékízt ad az élelmiszernek.
- Száraz, zárt, hűvös helyen – kamrában vagy szekrényben – érdemes tárolni a száraz élelmiszereket.
További tippek:
- Vásárláskor tiszta és ép csomagolású élelmiszert vegyünk. Ha sérült, szakadt zacskót találunk, szóljunk a bolti alkalmazottnak.
- Hatásos megoldás, ha becsomagolva egy hétre mélyhűtőbe tesszük ezeket az élelmiszereket, hogy minden kis élőlény elpusztuljon.
- Amikor sütéshez-főzéshez használjuk a lisztet vagy a cukrot, mindig csak annyi időre hagyjuk nyitva az edényt, amíg használjuk. Tiszta kézzel, vagy kanállal vegyünk belőle.
- A lisztet mindig szitáljuk át és úgy adjuk a tésztához.
- Mindig figyeljünk a minőségmegőrzési-időre, bár a liszt a csomagoláson feltüntetett dátum után is használható, ezzel is elkerüljük az élelmiszerpazarlást.
- Ne tároljuk sem a lisztet, sem más élelmiszert a mosogató alatt, mosogatószerek és tisztítószerek közelében, a padlón, vagy a sütőhöz közel, mert a hő hatására megváltozik a szerkezete
Kamrához kapcsolódó cikkek: