Ételtcsakokosan

Tárolási alapszabályok

2016. július 11.
flour-powder-wheat-jar-400x266

A lisztet, cukrot, búzadarát és más tartós, valamint alapvető élelmiszert nagy tételben megvesszük … majd hogyan is tároljuk biztonságosan?

Az alapélelmiszereket molyok, bogarak és kukacok is szeretik, így meg kell óvnunk a szennyeződéstől. Például a molylepke, melyet általában fertőzött élelmiszerekkel hozunk be a lakásba, mindenhol megtalálható, kiirtani nehézkes. Megtelepedik és szaporodik szinte minden élelmiszerben, a csokoládétól a daráig.

Milyen módon tároljuk a lisztet, cukrot, darát?

Több megoldás is lehetséges!

  • Ha az eredeti papírcsomagolásban szeretnénk hagyni pl. a lisztet, akkor tegyük vagy légmentesen zárható dobozba, vagy nejlonzacskóba és csomózzuk meg szorosan.
  • Másik megoldás, hogy áttöltjük az egészet egy tiszta és nagy jól zárható üvegbe pl. fémcsavarós tetejű, vagy csatos üvegbe.
  • Fémtároló nem ajánlott, mert a nedvességtől rozsdásodhat és egyébként is mellékízt ad az élelmiszernek.
  • Száraz, zárt, hűvös helyen – kamrában vagy szekrényben – érdemes tárolni a száraz élelmiszereket.

flour-powder-wheat-jar-400x266

További tippek:

  • Vásárláskor tiszta és ép csomagolású élelmiszert vegyünk. Ha sérült, szakadt zacskót találunk, szóljunk a bolti alkalmazottnak.
  • Hatásos megoldás, ha becsomagolva egy hétre mélyhűtőbe tesszük ezeket az élelmiszereket, hogy minden kis élőlény elpusztuljon.
  • Amikor sütéshez-főzéshez használjuk a lisztet vagy a cukrot, mindig csak annyi időre hagyjuk nyitva az edényt, amíg használjuk. Tiszta kézzel, vagy kanállal vegyünk belőle.
  • A lisztet mindig szitáljuk át és úgy adjuk a tésztához.
  • Mindig figyeljünk a minőségmegőrzési-időre, bár a liszt a csomagoláson feltüntetett dátum után is használható, ezzel is elkerüljük az élelmiszerpazarlást.
  • Ne tároljuk sem a lisztet, sem más élelmiszert a mosogató alatt, mosogatószerek és tisztítószerek közelében, a padlón, vagy a sütőhöz közel, mert a hő hatására megváltozik a szerkezete

Kamrához kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindent a medvehagymáról II.

eteltcsakokosan

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató