Ételtcsakokosan

Szüret idején

2014. szeptember 19.
food-healthy-man-person

food-healthy-man-personA borászembernek az év legfontosabb időszaka ez.  Szó szerint most érik be a munkája gyümölcse. Hosszú napok, hónapok, aztán évek telnek el, mire beérik az a szőlő, amely az érett, jó bor alapja lehet!

No de ne gondoljatok valami nagy borászkodásra, én a hétköznapi szüretekről beszélek. Még gyerekkoromból emlékszem arra, amikor a családunk elindult a szőlőhegyre, hogy megkezdjük az éves szüretet.

Ilyenkor mindig csatlakoztak a szomszédok meg a gyerekeik is, és így, kalákában dolgozva húzódott a szüreti időszak október végéig. Hétről hétre következtek a családi szüretek, amelyek igazán vidám – bár fárasztó – mulatságok voltak.

Mindenki beállt egy sorba, volt, hogy többen is egybe, és ládákba, kosarakba gyűjtötték be a különböző szőlőfajtákat. Nálunk volt és van olaszrizling, othello, és még kisebb fajták. Ha megtelt a kosár, kiáltottunk annak az embernek, aki a hátán lévő nagy puttonyba gyűjtötte, majd vitte le a szőlő aljába a leszedett fürtöket.

Ilyenkor harmatos a reggel. Hűvös, nyirkos illat keveredik az erdő és a föld szagával. Nekem ezt jelenti a szőlő. Nem szeretem az alkoholt, így sajnos a bort sem, és mivel Pesten élek, már ritkán megyek szüretre is. Viszont, a nagybátyámat mindig megkérem, hogy egy kis mustot tegyen el nekem. Hűtőben elég sokáig eláll ez az édes, sűrű nedű. Nagyon jó rostos gyümölcslé gyanánt!

A szőlő fogyasztása egyébként is ajánlott fiatalnak, felnőttnek és öregeknek egyaránt.

Kiváló vértisztító, nagyon jó az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló. Reumás megbetegedésre is ajánlott, illetve a magjából jó krémek, olajok készíthetők, amelyekkel az ízületek fájdalmát lehet csillapítani.

Sokféleképpen fogyasztható, hiszen a gyümölcs vagy a gyümölcslé magában nagyon finom, a magból akár lisztet is készítenek. A szőlőlevél a kulináris élvezeteket kedvelőknek mond sokat. Lehet a levélbe különböző darált húsokat csomagolni, majd összepárolni vagy megsütni. Főként a mediterrán, görög étkezésben találhatjuk ennek nagy hagyományát.

Bár már elmúlt a nyár, és ilyenkor már kevesebb gyümölcsből, zöldségből válogathatunk. Mégis egy őszi gyümölcssalátát könnyen összedobhatunk magunknak. Mint például ezt:

Szőlőt, körtét és őszibarackot alapos mosás után felszeletelünk és egy tálba helyezzük. Friss citromot facsarunk rá, majd egy kis mézzel és fahéjjal szórjuk meg. Az igazi ínyencek pirított mandulával is megszórhatják. Rendkívül tápláló és finom uzsonna vagy vacsora!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A nyári vendégvárás 12 pontja

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

A biztonságos hamburger titka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató