Ételtcsakokosan

Szőlős sertéssült

2015. szeptember 21.

Ősszel rengeteg fajta gyümölcs terem, amiből – azon túl, hogy nyersen fogyasztjuk – készíthetünk desszertet, befőttet vagy lekvárt, valamint hús mellé is adhatjuk. Íme egy főétel receptje Lajos Maritól.

szolos-sertessultHozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 ág rozmaring (20 cm-es)
  • 800 g kicsontozott, sovány sertéstarja (mangalica)
  • só, bors
  • 6-8 szelet bacon
  • 4 ek. olaj
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor

A körethez és a mártáshoz:

  • 600 g fehér és vörös csemegeszőlő vegyesen
  • 2+1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. borecet
  • 4 dl testes vörösbor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 600 g burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 dl tej

Elkészítése
A fokhagymafejeket alaposan megmossuk, hámozatlanul kettévágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, a rozmaringot leöblítjük. A húst megmossuk, sonkaszerűen megkötözzük, bedörzsöljük sóval, majd behúzzuk a zsineg alá a rozmaringágat. Sütőedénybe fektetjük, meghintjük frissen őrölt borssal, mellédobjuk a kettévágott fokhagymafejeket és a vastag gerezdekre szelt hagymákat, tetejét betakarjuk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort, aztán lefedjük, és 180 °C-os sütőben puhára pároljuk (1-1 és 1/4 óra), végül fedetlenül aranybarnára pirítjuk (20-25 perc).
Miközben a hús sül, a körethez a szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk, magjaikat késheggyel kiemeljük.
A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban barnára pirítjuk a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral, 1 csipet sót adunk hozzá, majd élénk tűzön, fedő nélkül a felére beforraljuk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.
A további körethez a burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. vajban/margarinban. A petrezselymet és a hús tetején sült szalonnából 4 szeletet felaprózunk.
A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejet, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük, végül belekeverjük a hagymát, a felaprózott szalonnát és a petrezselymet, tálalásig melegen tartjuk.
A húst vágódeszkára fektetjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, lábasba/serpenyőbe szűrjük, és átforrósítjuk benne a szőlőt. Lehántjuk a zsineget a húsról, nem túl vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. A pecsenyelével és a sült hagymával-fokhagymával együtt körészedjük a szőlőt, a bormártást és a petrezselymes-hagymás burgonyapürét pedig külön tálban kínáljuk.

Forrás: lajosmari.hu

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A nyers sertéshús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Ki is volt az a chicagói Szathmáry Lajos?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató