Ételtcsakokosan

Szokolyai Gergely mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók:Szokolyai Gergely8éves

  • 200 g méz,
  • 250 g cukor,
  • 125 g vaj,
  • 500 g liszt,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 2 ek. rum,
  • 2 ek tej
  • mézeskalács fűszerek: ½-1/2 kk. őrölt szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, 1kk. őrölt fahéj
  • 1+1 tojás (a kenéshez , hogy szép fényes legyen a tészta)

Hozzávalók a díszítéshez:
Lehet díszíteni manndulával, dióval, mogyoróval pisztáciával is, vagy hagyományos cukormázzal

  • 1 tojás fehérje,
  • 200/250 g porcukor,
  • 1 kk. ecet/almaecet (hogy szép fényes legyen a máz)

Elkészítés1:
1. A mézet és a cukrot a vajjal mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad. Ezután megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
2. Közben összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
3. Elkeverünk 1 tojást a tejjel és a rummal, beledolgozzuk a mézes-cukros-vajas alapba, majd az egészhez hozzáadjuk a lisztet, fakanállal lágy-ragacsos masszává dolgozzuk össze.
Átlátszó fóliába (folpakba) csomagoljuk és hűtőszekrényben pihentetjük/dermesztjük 1 órát (akár 1-2 napot).
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két nagy tepsit előkészítünk: sütőpapírral kibéleljük, vagy beolajozzuk/vajazzuk, hogy ne ragadjanak le a formák. Liszttel megszórt munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott formákkal kiszúrjuk. (a hulladékot addig gyúrjuk és nyújtjuk, formázzuk, míg el nem fogy). Érdemes a formázással nem túl hosszan foglalkozni, mert a tészta a szobahőmérsékleten visszapuhul, visszalágyul.
A formázás a gyerekekkel az egyik izgalmas momentum.
Nálunk mindig valami kedvenc is készül mézeskalácsból. Dinoszaurusz, nevek kezdőbetűi, vagy animációs filmek mesehősei…(Ben 10-Ágyugolyó…) Mézeskalácsból lehet viszonylag egyszerűen késsel szabni bármilyen egyszerű formát. Papír-sablont is készítünk (vékonyabb kartonból), amit körbevágunk. Mindenkit bíztatunk ez utóbbiakra is, évről-évre ügyesebbek leszünk.
5. Az alakzatokat a tepsikbe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg a tetejük szép aranybarnára pirul (15-18 perc).
6. A tepsikben hagyjuk kihűlni. Cukormázazás előtt fontos, hogy ne egymásra halmozzuk, hanem vízszintes felületen maradjon, mert az extra formák eltörhetnek.
Kb 2 tepsi vagy 25 db forma elkészítésére elég.
Cukormázazás:
Hideg tojásfehérjénket a pici ecettel közepesen kemény habbá verjük, és fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Ha valakinek van habzsákja azzal tud formázni. Ha nincs mi használtunk már műanyag injekciós tűt, vagy uzsonnás tasakba töltöttük, a csücskét levágva.( ennél fontos, hogy ne nagyon lágy nejlon-tasak legyen, hanem egy kicsit erősebb) A gyakorlat teszi a mestert! -Nekünk még van hová fejlődnünk a mázazásban. Mi a cukormázat alacsony hőmérsékleten –rövid időre rá szoktuk sütni a sütőben a formákra.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató