Ételtcsakokosan

Szokolyai Gergely mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók:Szokolyai Gergely8éves

  • 200 g méz,
  • 250 g cukor,
  • 125 g vaj,
  • 500 g liszt,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 2 ek. rum,
  • 2 ek tej
  • mézeskalács fűszerek: ½-1/2 kk. őrölt szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, 1kk. őrölt fahéj
  • 1+1 tojás (a kenéshez , hogy szép fényes legyen a tészta)

Hozzávalók a díszítéshez:
Lehet díszíteni manndulával, dióval, mogyoróval pisztáciával is, vagy hagyományos cukormázzal

  • 1 tojás fehérje,
  • 200/250 g porcukor,
  • 1 kk. ecet/almaecet (hogy szép fényes legyen a máz)

Elkészítés1:
1. A mézet és a cukrot a vajjal mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad. Ezután megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
2. Közben összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
3. Elkeverünk 1 tojást a tejjel és a rummal, beledolgozzuk a mézes-cukros-vajas alapba, majd az egészhez hozzáadjuk a lisztet, fakanállal lágy-ragacsos masszává dolgozzuk össze.
Átlátszó fóliába (folpakba) csomagoljuk és hűtőszekrényben pihentetjük/dermesztjük 1 órát (akár 1-2 napot).
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két nagy tepsit előkészítünk: sütőpapírral kibéleljük, vagy beolajozzuk/vajazzuk, hogy ne ragadjanak le a formák. Liszttel megszórt munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott formákkal kiszúrjuk. (a hulladékot addig gyúrjuk és nyújtjuk, formázzuk, míg el nem fogy). Érdemes a formázással nem túl hosszan foglalkozni, mert a tészta a szobahőmérsékleten visszapuhul, visszalágyul.
A formázás a gyerekekkel az egyik izgalmas momentum.
Nálunk mindig valami kedvenc is készül mézeskalácsból. Dinoszaurusz, nevek kezdőbetűi, vagy animációs filmek mesehősei…(Ben 10-Ágyugolyó…) Mézeskalácsból lehet viszonylag egyszerűen késsel szabni bármilyen egyszerű formát. Papír-sablont is készítünk (vékonyabb kartonból), amit körbevágunk. Mindenkit bíztatunk ez utóbbiakra is, évről-évre ügyesebbek leszünk.
5. Az alakzatokat a tepsikbe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg a tetejük szép aranybarnára pirul (15-18 perc).
6. A tepsikben hagyjuk kihűlni. Cukormázazás előtt fontos, hogy ne egymásra halmozzuk, hanem vízszintes felületen maradjon, mert az extra formák eltörhetnek.
Kb 2 tepsi vagy 25 db forma elkészítésére elég.
Cukormázazás:
Hideg tojásfehérjénket a pici ecettel közepesen kemény habbá verjük, és fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Ha valakinek van habzsákja azzal tud formázni. Ha nincs mi használtunk már műanyag injekciós tűt, vagy uzsonnás tasakba töltöttük, a csücskét levágva.( ennél fontos, hogy ne nagyon lágy nejlon-tasak legyen, hanem egy kicsit erősebb) A gyakorlat teszi a mestert! -Nekünk még van hová fejlődnünk a mázazásban. Mi a cukormázat alacsony hőmérsékleten –rövid időre rá szoktuk sütni a sütőben a formákra.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vitaminhiány tünetei

eteltcsakokosan

Tojásfejtés természetesen

eteltcsakokosan

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató