Ételtcsakokosan

Szilveszteri receptek

2014. december 30.
szilveszter-400x266

szilveszter-400x266
Malacpecsenye

  • 1-1,2 kg malaclapocka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 borókabogyó
  • kömény
  • 2 ek zsr
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 dl sör

A malachúst megtisztítjuk és szárazra törölgetjük, a bőrét ferdén csíkosan vagy keresztbe-kasul kockásan bevagdaljuk. Sóval bedörzsöljük, tört borókabogyóval és köménnyel megszórjuk, majd bőrős felével lefelé olvasztott zsiradékkal teli tepsibe fektetjük és 15-20 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a csíkokra vágott fokhagymát beletűzdeljük és közepes lángon sütjük tovább. Időről-időre füstölt szalonnával megkenegetjük és sörrel megöntözzük. Ha túl gyorsan pirulna, alufóliával lefedjük. Ha elkészült, rövid ideig pihenni hagyjuk, majd felszeleteljük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.

Lencsesaláta

  • 30 dkg lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 4 keményre főtt tojás
  • 1 lilahagyma
  • 2-3 szál leveszöldség
  • 2 ek mustár
  • 1-1 kk cukor és borecet
  • őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, aztán sós, babérlevéllel ízesített vízben a leveszöldséggel együtt megfőzzük. Leszűrjük, a zöldséget felkarikázzuk és a borecettel az egészet meglocsoljuk. Beletesszük a karikákra vágott főtt tojást, a lilahagymát, és óvatosan, nehogy összetörjön, összeforgatjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, sóval, cukorral, őrölt borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezseylmet és a lencsesalátára öntjük. Hűtve kínáljuk.

Marcipános malackák

  •  50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg marcipánmassza
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek tej
  • 5 dkg mazsola
  • 1/2 dl tej

A lisztet és a cukrot egy mély tálba szitáljuk. Belemorzsoljuk a marcipánmasszát, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a margarint és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle: a nagyobb lapokból pontosan kétszer annyit, mint a kisebbekből.

7-marcipanos-malackak-400x430

Egy nagyobb, egy kisebb és egy félbevágott nagyobb körlapból összeállítjuk a malackákat. a szemeit két-két mazsolaszem alkotja, az orrocskájának szúrjunk két lyukat.

A malackákat sorakoztassuk sütőpapírral borított tepsire. Tejjel megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Forrás: Adeventtől sziveszterig,2006, Pannon-Literatúra Kft.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezeket nézd meg mindig a címkén!

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a kukoricáról tudni kell

eteltcsakokosan

Mutasd, mi van a szendvicsedben!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató