Malacpecsenye
- 1-1,2 kg malaclapocka
- só
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 borókabogyó
- kömény
- 2 ek zsr
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3-4 dl sör
A malachúst megtisztítjuk és szárazra törölgetjük, a bőrét ferdén csíkosan vagy keresztbe-kasul kockásan bevagdaljuk. Sóval bedörzsöljük, tört borókabogyóval és köménnyel megszórjuk, majd bőrős felével lefelé olvasztott zsiradékkal teli tepsibe fektetjük és 15-20 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a csíkokra vágott fokhagymát beletűzdeljük és közepes lángon sütjük tovább. Időről-időre füstölt szalonnával megkenegetjük és sörrel megöntözzük. Ha túl gyorsan pirulna, alufóliával lefedjük. Ha elkészült, rövid ideig pihenni hagyjuk, majd felszeleteljük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
Lencsesaláta
- 30 dkg lencse
- só
- 2-3 babérlevél
- 4 keményre főtt tojás
- 1 lilahagyma
- 2-3 szál leveszöldség
- 2 ek mustár
- 1-1 kk cukor és borecet
- őrölt bors
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, aztán sós, babérlevéllel ízesített vízben a leveszöldséggel együtt megfőzzük. Leszűrjük, a zöldséget felkarikázzuk és a borecettel az egészet meglocsoljuk. Beletesszük a karikákra vágott főtt tojást, a lilahagymát, és óvatosan, nehogy összetörjön, összeforgatjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, sóval, cukorral, őrölt borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezseylmet és a lencsesalátára öntjük. Hűtve kínáljuk.
Marcipános malackák
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg marcipánmassza
- 15 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 4 ek tej
- 5 dkg mazsola
- 1/2 dl tej
A lisztet és a cukrot egy mély tálba szitáljuk. Belemorzsoljuk a marcipánmasszát, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a margarint és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle: a nagyobb lapokból pontosan kétszer annyit, mint a kisebbekből.
Egy nagyobb, egy kisebb és egy félbevágott nagyobb körlapból összeállítjuk a malackákat. a szemeit két-két mazsolaszem alkotja, az orrocskájának szúrjunk két lyukat.
A malackákat sorakoztassuk sütőpapírral borított tepsire. Tejjel megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Forrás: Adeventtől sziveszterig,2006, Pannon-Literatúra Kft.