Ételtcsakokosan

Szilveszteri receptek

2014. december 30.
szilveszter-400x266

szilveszter-400x266
Malacpecsenye

  • 1-1,2 kg malaclapocka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 borókabogyó
  • kömény
  • 2 ek zsr
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 dl sör

A malachúst megtisztítjuk és szárazra törölgetjük, a bőrét ferdén csíkosan vagy keresztbe-kasul kockásan bevagdaljuk. Sóval bedörzsöljük, tört borókabogyóval és köménnyel megszórjuk, majd bőrős felével lefelé olvasztott zsiradékkal teli tepsibe fektetjük és 15-20 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a csíkokra vágott fokhagymát beletűzdeljük és közepes lángon sütjük tovább. Időről-időre füstölt szalonnával megkenegetjük és sörrel megöntözzük. Ha túl gyorsan pirulna, alufóliával lefedjük. Ha elkészült, rövid ideig pihenni hagyjuk, majd felszeleteljük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.

Lencsesaláta

  • 30 dkg lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 4 keményre főtt tojás
  • 1 lilahagyma
  • 2-3 szál leveszöldség
  • 2 ek mustár
  • 1-1 kk cukor és borecet
  • őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, aztán sós, babérlevéllel ízesített vízben a leveszöldséggel együtt megfőzzük. Leszűrjük, a zöldséget felkarikázzuk és a borecettel az egészet meglocsoljuk. Beletesszük a karikákra vágott főtt tojást, a lilahagymát, és óvatosan, nehogy összetörjön, összeforgatjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, sóval, cukorral, őrölt borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezseylmet és a lencsesalátára öntjük. Hűtve kínáljuk.

Marcipános malackák

  •  50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg marcipánmassza
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek tej
  • 5 dkg mazsola
  • 1/2 dl tej

A lisztet és a cukrot egy mély tálba szitáljuk. Belemorzsoljuk a marcipánmasszát, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a margarint és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat vágunk ki belőle: a nagyobb lapokból pontosan kétszer annyit, mint a kisebbekből.

7-marcipanos-malackak-400x430

Egy nagyobb, egy kisebb és egy félbevágott nagyobb körlapból összeállítjuk a malackákat. a szemeit két-két mazsolaszem alkotja, az orrocskájának szúrjunk két lyukat.

A malackákat sorakoztassuk sütőpapírral borított tepsire. Tejjel megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Forrás: Adeventtől sziveszterig,2006, Pannon-Literatúra Kft.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató