Ételtcsakokosan

Szegedi halászlé

2013. december 18.
Halászlé-400x221

Halászlé-400x221
A szegedi halászlé kicsit pepecselősebb a bajainál. A Tisza-parti városban először alaplevet készítenek hagymából és halaprólékból, majd átpasszírozzák és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket.
A halászlé sűrűbb, szaftosabb bajai társánál,és nem használnak tésztát hozzá. A tradicionális változat itt is kizárólag pontyból készül, de van olyan is, ami csak harcsából, és ami vegyesen (mi most az utóbbit mutatjuk be).
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg ponty
  • 0,5 kg harcsa
  • 25 dkg kecsege
  • 25 dkg csuka
  • 30 dkg vöröshagyma(makói)
  • 25 g fűszer paprika (szegedi)
  • 2-3 db erős paprika
  • 10 dkg csemegepaprika
  • 5 dkg csemegeparadicsom • ízlés szerint só

ELKÉSZÍTÉS:
A halakat lepikkelyezzük, fejüket és farkukat levágjuk, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük. A ponty, harcsa, kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát az apróra vágott vöröshagymával
hideg vízben feltesszük főni, és mérsékelt tűzön alaplevet készítünk.
Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk, majd megsózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. Az alaplébe sót teszünk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és addig főzzük, míg a halhús leválik a csontokról.
Ekkor a hal levet átpasszírozzuk, belerakjuk a félretett halszeleteket, majd ízesítve lassan tovább főzzük. Kb. 30 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.
Ezután további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató