Ételtcsakokosan

Szegedi halászlé

2013. december 18.
Halászlé-400x221

Halászlé-400x221
A szegedi halászlé kicsit pepecselősebb a bajainál. A Tisza-parti városban először alaplevet készítenek hagymából és halaprólékból, majd átpasszírozzák és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket.
A halászlé sűrűbb, szaftosabb bajai társánál,és nem használnak tésztát hozzá. A tradicionális változat itt is kizárólag pontyból készül, de van olyan is, ami csak harcsából, és ami vegyesen (mi most az utóbbit mutatjuk be).
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg ponty
  • 0,5 kg harcsa
  • 25 dkg kecsege
  • 25 dkg csuka
  • 30 dkg vöröshagyma(makói)
  • 25 g fűszer paprika (szegedi)
  • 2-3 db erős paprika
  • 10 dkg csemegepaprika
  • 5 dkg csemegeparadicsom • ízlés szerint só

ELKÉSZÍTÉS:
A halakat lepikkelyezzük, fejüket és farkukat levágjuk, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük. A ponty, harcsa, kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát az apróra vágott vöröshagymával
hideg vízben feltesszük főni, és mérsékelt tűzön alaplevet készítünk.
Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk, majd megsózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. Az alaplébe sót teszünk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és addig főzzük, míg a halhús leválik a csontokról.
Ekkor a hal levet átpasszírozzuk, belerakjuk a félretett halszeleteket, majd ízesítve lassan tovább főzzük. Kb. 30 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.
Ezután további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ez legyen minden nap a tányérodon

eteltcsakokosan

Mik a romlott zsír „jelei”?…

eteltcsakokosan

A smoothie

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató