Ételtcsakokosan

Sütőtökös pite

2015. november 9.
1372787_21894386-216x300

Még rengeteg helyen lehet sütőtököt kapni, most érdemes venni és elkészíteni ezt a Magyarországon ritkán készített pitét.
Sütőtökös pite1372787_21894386-216x300
Hozzávalók

  • 100 gr vaj
  • 3 dl liszt
  • 2 ek víz
  • egy csipet só
  • egy csipet cukor
  • egy nagyjából egy kilós sütőtök – a fehéres héjú, körte alakú
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1,5 dl cukor
Elkészítése
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, tegyünk egy tepsibe sütőpapírt. A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, és a húsával lefelé süssük kb. 30-40 percig, amíg megpuhul annyira, hogy majd lehet pürésíteni. Ha megpuhult, kaparjuk ki a húst, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá vizet, ha nem elég híg.
A pite tésztájához a vajat, a lisztet gyúrjuk össze a vízzel, a sóval és a cukorral. Nyomkodjuk bele a formába, tegyük hűtőbe 15 percre, aztán süssük 180 fokon 10 percig a töltelék nélkül. Verjük fel külön a tojást a cukorral és a tejszínhabot. Nincs más hátra, mint mindent összekeverni, fűszerezni, beleönteni a piteformába, és megsütni 200 fokon kb. 50 perc alatt.

 
Élelmiszer-biztonsági tippek:receptor_index_258x220_1014

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
Recept és kép forrása: http://boszorkanykonyhatunder.blogspot.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csipke az igaz C-vitaminbomba

eteltcsakokosan

A zsenge zöldborsó

eteltcsakokosan

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató