Ételtcsakokosan

Sütőtökok színes világa

2015. október 20.

A késő ősszel termő kalóriaszegény, ámde vitaminokban gazdag tökfélék tökéletes tápanyagforrást jelentenek, így érdemes beemelni a mindennapi étkezésbe. Elkészítési lehetőségek tárháza végtelen, honlapunkon is sok sütőtökös receptet találhatnak. A gyerekek is szeretik vidám színe és édes íze miatt, nem mellesleg töklámpást is készíthetnek belőle. Magyarországon egyre több féle sütőtök található a piacokon és a boltok zöldséges részlegében, így kicsit utánajártunk a fajtáknak.

Potiron_bleu_de_HongrieAz egyik leggyakoribb hazai termesztett fajta a nagydobosi sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima), amelynek termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga, termőhelye Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A következő fajta a sonkatök/pézsmatök/bébitök (Cucurbita moschata), amelynek héja és húsa is narancssárga, mivel sok karotint tartalmaz, nyújtott körte formájú és kisebb méretű.

Továbbá Magyarországra jellemző a kiszombori sütőtök, ami kisebb mint a nagydobosi és ovális, héja ezüstszürke, felületén hosszanti barázdákkal, húsa vastag, okkersárga, kiváló ízű.

Ismert még a laskatök (Cucurbita ficifolia), ami megfőzve szétesik, mintha le lenne gyalulva, erről a tulajdonságáról kapta népies nevét: Isten gyalulta tök.

Képek forrása: wikipedia.org 

Tovább kutakodtunk, a dísztökökön, valamint a hazai piacokon túlra nyúlva. A végeredményt látva nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sok fajta sütőtök létezik a világban és ez nem minden.

 

visual-guide-winter-squash_612

1. Kabocha tök
Jellemzői: zöld, zömök termés jellemzi ennek a Japánból származó tököt, amelynek kissé földes íze van némi édességgel párosulva.
2. Sonka/kaliforniai tök
Jellemzői: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. A könnyebb kezelhetőség miatt érdemes levágni a nyakat és külön darabolni.
3. Piros Kabocha tök
Jellemzői: a zöld testvéréhez hasonlóan zömök a formája, halvány vonalak/mélyedések találhatóak a tetejétől az aljáig, viszont sokkal édesebb az íze.
4. Karneváli tök
Jellemzői: Keresztezzük a makktök és cukor tökkel és megkapjuk ezt a sárga, lágy és édes belsejű tököt, amely helyettesíti „felmenőit” minden receptben.
5. Cukor vagy pite sütőtök
Jellemzői: az angolszász vidékről elterjedt töklámpás ideális alapanyaga, szabályos kerek formája és vastag húsa miatt. Édes íze miatt ez a legjobb alapanyag sütőtök püréhez.
6. Édesgombóc tök
Jellemzői: Édesburgonyára emlékeztet az íze (héja is ehető) ennek a zöld-sárga töknek, díszítőelemnek és félbevágva tálalóedénynek is kiváló
7. Spagetti tök
Jellemzői: ezt a tökfajta onnan kapta beszédes nevét, hogy ha egy villával megkaparjuk a belsejét, akkor kis szálak válnak le, akár tésztaként is használhatjuk különböző szószokkal.
8. Kék Hubbard tök
Jellemzői: Erre a fajtára hatalmas, göröngyös külső jellemző, a kék balett fajta kisebb méretű. könnyebben tárolható és könnyebb vele dolgozni is.
9. Delicata tök, más néven édesburgonya tök
Jellemzői: Ez a tipikusan téli tökféle, a sárga külsejével és zöld csíkjaival kifejezetten hasonlít a nyári tökfélékhez. A vékony héja ehető, de nem is nyújt védelmet a zöldségnek, hamar romlásnak indul. Főzést követően édesburgonya állaga van a pürének, bár ízre kissé földes.
10. Vörös Kuri/Narancs Hokkaido/red Hubbard, potimarron tök
Jellemzői: A többi Hubardhoz hasonlóan aszimmetrikus formájú ez a piros változat is. Sárgaszínű, puha belseje kissé gesztenye ízű.
11. Boglárka/turbán tök
Jellemzői:  A tök alján található jellegzetes gyűrű különbözteti meg a Kabocha töktől. A frissen vágott turbán tök illata pont olyan mint az uborkáé. Főzés után sűrű, kissé száraz de nagyon krémes állagú lesz.
12. Makkformájú tök
Jellemzői: A makkhoz hasonlító formájáról kapta nevét ez a tök fajta. Mindig a vastag zöld héjút válasszuk, mert mikor sárga, akkor már túl kemény a húsa.
 
 
Forrás:
http://www.epicurious.com/archive/seasonalcooking/farmtotable/visual-guide-winter-squash

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Farsangi fogások a Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

eteltcsakokosan

Fröccs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató