Ételtcsakokosan

Sütőtökok színes világa

2015. október 20.

A késő ősszel termő kalóriaszegény, ámde vitaminokban gazdag tökfélék tökéletes tápanyagforrást jelentenek, így érdemes beemelni a mindennapi étkezésbe. Elkészítési lehetőségek tárháza végtelen, honlapunkon is sok sütőtökös receptet találhatnak. A gyerekek is szeretik vidám színe és édes íze miatt, nem mellesleg töklámpást is készíthetnek belőle. Magyarországon egyre több féle sütőtök található a piacokon és a boltok zöldséges részlegében, így kicsit utánajártunk a fajtáknak.

Potiron_bleu_de_HongrieAz egyik leggyakoribb hazai termesztett fajta a nagydobosi sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima), amelynek termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga, termőhelye Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A következő fajta a sonkatök/pézsmatök/bébitök (Cucurbita moschata), amelynek héja és húsa is narancssárga, mivel sok karotint tartalmaz, nyújtott körte formájú és kisebb méretű.

Továbbá Magyarországra jellemző a kiszombori sütőtök, ami kisebb mint a nagydobosi és ovális, héja ezüstszürke, felületén hosszanti barázdákkal, húsa vastag, okkersárga, kiváló ízű.

Ismert még a laskatök (Cucurbita ficifolia), ami megfőzve szétesik, mintha le lenne gyalulva, erről a tulajdonságáról kapta népies nevét: Isten gyalulta tök.

Képek forrása: wikipedia.org 

Tovább kutakodtunk, a dísztökökön, valamint a hazai piacokon túlra nyúlva. A végeredményt látva nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sok fajta sütőtök létezik a világban és ez nem minden.

 

visual-guide-winter-squash_612

1. Kabocha tök
Jellemzői: zöld, zömök termés jellemzi ennek a Japánból származó tököt, amelynek kissé földes íze van némi édességgel párosulva.
2. Sonka/kaliforniai tök
Jellemzői: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. A könnyebb kezelhetőség miatt érdemes levágni a nyakat és külön darabolni.
3. Piros Kabocha tök
Jellemzői: a zöld testvéréhez hasonlóan zömök a formája, halvány vonalak/mélyedések találhatóak a tetejétől az aljáig, viszont sokkal édesebb az íze.
4. Karneváli tök
Jellemzői: Keresztezzük a makktök és cukor tökkel és megkapjuk ezt a sárga, lágy és édes belsejű tököt, amely helyettesíti „felmenőit” minden receptben.
5. Cukor vagy pite sütőtök
Jellemzői: az angolszász vidékről elterjedt töklámpás ideális alapanyaga, szabályos kerek formája és vastag húsa miatt. Édes íze miatt ez a legjobb alapanyag sütőtök püréhez.
6. Édesgombóc tök
Jellemzői: Édesburgonyára emlékeztet az íze (héja is ehető) ennek a zöld-sárga töknek, díszítőelemnek és félbevágva tálalóedénynek is kiváló
7. Spagetti tök
Jellemzői: ezt a tökfajta onnan kapta beszédes nevét, hogy ha egy villával megkaparjuk a belsejét, akkor kis szálak válnak le, akár tésztaként is használhatjuk különböző szószokkal.
8. Kék Hubbard tök
Jellemzői: Erre a fajtára hatalmas, göröngyös külső jellemző, a kék balett fajta kisebb méretű. könnyebben tárolható és könnyebb vele dolgozni is.
9. Delicata tök, más néven édesburgonya tök
Jellemzői: Ez a tipikusan téli tökféle, a sárga külsejével és zöld csíkjaival kifejezetten hasonlít a nyári tökfélékhez. A vékony héja ehető, de nem is nyújt védelmet a zöldségnek, hamar romlásnak indul. Főzést követően édesburgonya állaga van a pürének, bár ízre kissé földes.
10. Vörös Kuri/Narancs Hokkaido/red Hubbard, potimarron tök
Jellemzői: A többi Hubardhoz hasonlóan aszimmetrikus formájú ez a piros változat is. Sárgaszínű, puha belseje kissé gesztenye ízű.
11. Boglárka/turbán tök
Jellemzői:  A tök alján található jellegzetes gyűrű különbözteti meg a Kabocha töktől. A frissen vágott turbán tök illata pont olyan mint az uborkáé. Főzés után sűrű, kissé száraz de nagyon krémes állagú lesz.
12. Makkformájú tök
Jellemzői: A makkhoz hasonlító formájáról kapta nevét ez a tök fajta. Mindig a vastag zöld héjút válasszuk, mert mikor sárga, akkor már túl kemény a húsa.
 
 
Forrás:
http://www.epicurious.com/archive/seasonalcooking/farmtotable/visual-guide-winter-squash

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Puha vagy merev?

eteltcsakokosan

Miért írnak percre pontos szavatossági időt…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató