Ételtcsakokosan

Sütik morzsából

2015. július 6.
main-225x300

Nyáron a nagy melegben – bár vágyunk az édességre –, de nincs kedvünk sütni vagy sokáig állni a tűzhely mellett. Pont ezért divatosak a morzsa sütik és a vajas keksz alapú sütés nélküli sütik, sok gyümölccsel, tejszínes krémekkel vagy fagylalttal.

Crumblemain-225x300
A nálunk morzsa sütiként nevezett édesség csak rövid sütést igényel és gyümölcsössége, könnyen elkészíthetősége miatt nagy kedvenc minden időben. Vajas alapú a tészta, a gyümölcs pedig szezonfüggő, lényeges, hogy kevés keményítővel legyen elkeverve, így sütés közben felszívja a gyümölcs levét.
Hozzávalók az alap változathoz:

  • 200 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 100 g hideg vaj
  • 6 ek cukor

Hozzávalók a zabpelyhes változathoz:

  • 75 g liszt 
  • 75 g zabpehely 
  • 80 g cukor 
  • 100 g hideg vaj 
  • 1 tk. sütőpor 
  • egy csipet só

Hozzávalók a gyümölcs töltelékhez:

  • 300 g gyümölcs
  • ízlés szerint cukor
  • 1 ek keményítő

A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót egy tálba szórjuk,  vajat belekockázzuk és kézzel vagy aprítógépben összekeverjük, amíg morzsás nem lesz.

A szezonális gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, keményítővel és egyéb fűszerrel, amit szeretünk pl. gyömbér, fahéj, ánizs, citromhéj (kizárólag bio citrom héját reszeljük süteményekbe). A gyümölcsöt vagy piteformába vagy több suffleformába helyezzük. A morzsát egyenletesen rászórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.

Keksz-süti
IMG_4043-199x300
Összetört háztartási-, kakaós-, vagy zabkeksz és olvasztott vaj keverék az alapja ezeknek a sütiknek, erre különböző krémek és gyümölcsök rétegződhetnek, egy éjszakai hűtés után pedig üdítő édességet fogyaszthatunk.
Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg morzsásra tört keksz
  • 10 dkg vaj

A kekszet klopfolóval vagy darálógéppel összetörjük, egy tálban a megolvasztott vajjal összekeverjük és egy kapcsos tortaformába lenyomogatva elegyengetjük. Erre többféle krémet is tehetünk pl. csokis habot, vagy túrókrémet.

Csokis habtorta
Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg feketecsokoládé
  • 6 dl tejszín

A kétféle csokoládét egy tálba törtjük és vízgőz fölött felolvasztjuk, amíg fényes, egyenletes krémet nem kapunk. Félkemény habbá verjük a tejszínt és óvatosan összekeverjük a csokoládéval, majd ráhalmozzuk a tésztára. Egy éjszakát (8 órát) hagyjuk állni. Tálalás előtt óvatosan körbevágjuk a tortát a formában és úgy emeljük le a kapcsos abroncsot.

turotorta-300x191

Túrótorta
Hozzávalók a krémhez:

  • 40 dkg túró
  • 40 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • kb. 10 ek porcukor
  • 1,5 db citrom héja és leve
  • 1 tasak zselatinfix

Egy tálban habverővel felhabosítjuk a mascarponét a tejszínnel, majd hozzákeverjük a citrom héját és levét. A túrót egy másik tálban szintén habverő segítségével elkeverjük a cukorral és a gyors zselatinfixszel. Összeforgatjuk a két tál tartalmát, majd a kekszes alapra borítjuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját nem kezelik mesterséges szerrel, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
  • Mivel a az édesség hőkezelés nélkül készül, különösen ügyeljünk a higiéniára!
  • Az édességet hűtve tároljuk, és 2 napon belül fogyasszuk el.

 
Képek forrása: nigella.com, nassolda.nekedrecept.hu, mindmegette.hu
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

A zsenge zöldborsó

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató