Nyáron a nagy melegben – bár vágyunk az édességre –, de nincs kedvünk sütni vagy sokáig állni a tűzhely mellett. Pont ezért divatosak a morzsa sütik és a vajas keksz alapú sütés nélküli sütik, sok gyümölccsel, tejszínes krémekkel vagy fagylalttal.
Crumble
A nálunk morzsa sütiként nevezett édesség csak rövid sütést igényel és gyümölcsössége, könnyen elkészíthetősége miatt nagy kedvenc minden időben. Vajas alapú a tészta, a gyümölcs pedig szezonfüggő, lényeges, hogy kevés keményítővel legyen elkeverve, így sütés közben felszívja a gyümölcs levét.
Hozzávalók az alap változathoz:
- 200 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 100 g hideg vaj
- 6 ek cukor
Hozzávalók a zabpelyhes változathoz:
- 75 g liszt
- 75 g zabpehely
- 80 g cukor
- 100 g hideg vaj
- 1 tk. sütőpor
- egy csipet só
Hozzávalók a gyümölcs töltelékhez:
- 300 g gyümölcs
- ízlés szerint cukor
- 1 ek keményítő
A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót egy tálba szórjuk, vajat belekockázzuk és kézzel vagy aprítógépben összekeverjük, amíg morzsás nem lesz.
A szezonális gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, keményítővel és egyéb fűszerrel, amit szeretünk pl. gyömbér, fahéj, ánizs, citromhéj (kizárólag bio citrom héját reszeljük süteményekbe). A gyümölcsöt vagy piteformába vagy több suffleformába helyezzük. A morzsát egyenletesen rászórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
- A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
Keksz-süti
Összetört háztartási-, kakaós-, vagy zabkeksz és olvasztott vaj keverék az alapja ezeknek a sütiknek, erre különböző krémek és gyümölcsök rétegződhetnek, egy éjszakai hűtés után pedig üdítő édességet fogyaszthatunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg morzsásra tört keksz
- 10 dkg vaj
A kekszet klopfolóval vagy darálógéppel összetörjük, egy tálban a megolvasztott vajjal összekeverjük és egy kapcsos tortaformába lenyomogatva elegyengetjük. Erre többféle krémet is tehetünk pl. csokis habot, vagy túrókrémet.
Csokis habtorta
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg feketecsokoládé
- 6 dl tejszín
A kétféle csokoládét egy tálba törtjük és vízgőz fölött felolvasztjuk, amíg fényes, egyenletes krémet nem kapunk. Félkemény habbá verjük a tejszínt és óvatosan összekeverjük a csokoládéval, majd ráhalmozzuk a tésztára. Egy éjszakát (8 órát) hagyjuk állni. Tálalás előtt óvatosan körbevágjuk a tortát a formában és úgy emeljük le a kapcsos abroncsot.
Túrótorta
Hozzávalók a krémhez:
- 40 dkg túró
- 40 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- kb. 10 ek porcukor
- 1,5 db citrom héja és leve
- 1 tasak zselatinfix
Egy tálban habverővel felhabosítjuk a mascarponét a tejszínnel, majd hozzákeverjük a citrom héját és levét. A túrót egy másik tálban szintén habverő segítségével elkeverjük a cukorral és a gyors zselatinfixszel. Összeforgatjuk a két tál tartalmát, majd a kekszes alapra borítjuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját nem kezelik mesterséges szerrel, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
- Mivel a az édesség hőkezelés nélkül készül, különösen ügyeljünk a higiéniára!
- Az édességet hűtve tároljuk, és 2 napon belül fogyasszuk el.
Képek forrása: nigella.com, nassolda.nekedrecept.hu, mindmegette.hu