Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de nyáron, pláne ilyen kánikulában az ember valahogy nem kívánja annyira az ételt. Tudom, az én számból ez furcsán hangzik, számomra is ritka, amikor ilyet állítok. 🙂 Ha mégis megéhezünk, akkor inkább jól jön valami hideg saláta, hideg gyümölcsleves vagy egy hűsítő fagyi.
Sokunkat zavar a nagy melegben, ha sok időt kell a sütő mellett tölteni, pláne a meleg konyhában tartózkodni. Ezért kerestem pár ötletet édes finomságokra, amelyeket könnyű elkészíteni, megvan hozzá a szezonális alapanyag és nem kell sütni. Gyorsan elkészíthetők ezek az édességek, maximum egy kevés hűtési időt igényelnek. Na, lássuk!
Epres túrótorta
Tortaalaphoz:
- 1 ek margarin
- 25 dkg darált keksz
- 2 púpozott ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 ek tej
- 7 ek kávé
Krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 50 dkg túró
- kb. 10 ek porcukor
- 1,5 db citrom héja és leve
- zselatin fix
Tetejére:
- friss eper
A torta alapját a keksz fogja megadni. A darált kekszet összeöntjük a cukrokkal, tejjel, kávéval és a margarinnal, és addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. Ha kész van, akkor egy kör alakú tortaformába helyezzük.
Egy másik edényben felhabosítom a mascarponét a citrom héjával és levével. A citromnál nagyon vigyázzatok, válasszatok inkább biogyümölcsöt, vagy helyettesítsétek kandírozott termékekkel, esetleg a citromhéját előre feldolgozott, lereszelt „fűszerként” vegyétek meg! Majd a túrót zselatin fixszel és egy kis vanília aromával szintén kikeverem.
A két krémet jól összedolgozom, ráöntöm a „tortaalapra”, és pár órára hűtőbe teszem! Ja, hogy el ne felejtsem, friss epret halmozok rá, és már kész is!
Gyümölcsös joghurttorta
- 500 ml natúr joghurt
- 6 ek cukor (édes gyümölcsnél tegyünk kevesebbet, 4-5 ek)
- 2 ek. zselatin
- 300 ml tejszín
- gyümölcs, tetszés szerint
A joghurtot cukorral, zselatinnal összekeverem, és felteszem egy edénybe főni. Arra nagyon vigyázzatok, nehogy forrni kezdjen, még előtte le kell venni a tűzhelyről! Hozzáadom a tejszínt és a tetszés szerinti gyümölcsöt. Jól összekeverem, és a hűtőbe teszem, míg összeáll. Ha szép formába öntöd, akkor a hűtés után esztétikusan is tudod tálalni!
Nyáron a hűtésre és friss alapanyagok használatára különösen figyelni kell, hiszen a baktériumok ezen a számukra kedvező hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak és megbetegedést okozhatnak!