Nyár közepétől terem a paradicsom, ilyenkor érdemes lecsót készíteni. Van egy másik hasonló finomság, amit a gyerekek is el tudnak készíteni és ez a sült paprika.
Hozzávalók 3 személyre
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 darab paprika
- 2 evőkanál olaj
- 6 darab tojás
Elkészítése
Hámozzátok meg a vöröshagymát, majd a paprikákkal együtt mossátok meg alaposan, hogy tiszták legyenek. Csepegtessétek le, közben vegyetek elő egy serpenyőt. A hagymát – egy kizárólag
zöldségeknek fenntartott vágódeszkán – kockázzátok föl, és a paprikákat vágjátok félbe és csíkozzátok.
A serpenyőbe öntsétek az olajat és melegítsétek föl. Szórjátok rá a felkockázott hagymát és pároljátok üvegesre, kicsi vizet is önthettek alá, hogy gyorsabban puhuljon. Tehát addig melegítsétek, amíg puha és fényes nem lesz.
Ezt követően a felcsíkozott paprikát zúdítsátok a hagymára, fedjétek le fedővel, vagy alufóliával és hagyjátok megpuhulni. Kicsit sózhatjátok és borsozhatjátok. Közben egy tálba üssetek fel hat tojást, egy tiszta villával keverjétek fel és amikor megpuhult a paprika, öntsétek rá. Jól süssétek meg, ne legyen sehol sem laza állagú.
Melegen tálaljátok, kenyeret adhattok mellé, esetleg fűszerpaprikával vagy petrezselyemmel díszíthetitek.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
- Ha szennyezett a tojás próbáljátok meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossátok meg, és alaposan öblítsétek le.
- Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjatok. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjátok.
- A tojásos ételeket alapos sütést-főzést igényel, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süssétek, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
- Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljatok. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb tegyétek a hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
Fotó: cukkinivirag.blogspot.hu