Ételtcsakokosan

Sült madártej

2014. május 27.
Sült-madártej-2-300x235

Gyereknap közeledtével kedveskedhetünk az apróságoknak ezzel az  ízletes édességgel.
Sült-madártej-2-300x235
Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 1 l tej
  • 5 db tojás
  • 2-3 ek cukor
  • 1 db vanília (kikapart belseje)
  • Díszítés: mentalevél, 1 vanília rúd

Elkészítés:

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a kikapart vanília rudat is hozzáadjuk.
  3. Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük.
  4. A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  5. A sütőt előmelegítjük (kb. 220 fokra).
  6. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kb. 1 ek. cukorral.
  7. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva “megsütjük”. Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit meg is karamellizálódik a teteje.
  8. Ha kész, rárakjuk a kihűlt madártejre és ízlés szerint díszítjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta környezet, tiszta kéz, tiszta eszközök.
  • Gyorsan készítsük el, a készítés ne húzódjon el.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A vanília rudat is mossuk meg!
  • Az elkészült sodót lefedve, a lehető leggyorsabban hűtsük le, de soha sem szobahőmérsékleten!  pl. vízfürdőben, hűtőben. Gyorsabb a hűtés, ha kis tálkákba kiadagoljuk.
  • A habgaluskákat csak a már lehűlt sodóra helyezzük, de fogyasztásig külön is tárolható, fedetten, a hűtőszekrényben.
  • Az elkészült madártejet lefedve, fogyasztásig folyamatosan hűtve (5 °C alatt) tároljuk, adagolásához tiszta eszközt használjunk. Az adagoló kanalat ne tartsuk az ételben.
  • A gondosan megmosott mentalevelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük csak az ételre!
  • 24 órán belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A nyúl, mint húsvéti jelkép

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Slágertermék a chiamag

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató