Ételtcsakokosan

Sült madártej

2014. május 27.
Sült-madártej-2-300x235

Gyereknap közeledtével kedveskedhetünk az apróságoknak ezzel az  ízletes édességgel.
Sült-madártej-2-300x235
Hozzávalók 5 adaghoz:

  • 1 l tej
  • 5 db tojás
  • 2-3 ek cukor
  • 1 db vanília (kikapart belseje)
  • Díszítés: mentalevél, 1 vanília rúd

Elkészítés:

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral és a kikapart vanília rudat is hozzáadjuk.
  3. Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük.
  4. A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  5. A sütőt előmelegítjük (kb. 220 fokra).
  6. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kb. 1 ek. cukorral.
  7. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva “megsütjük”. Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit meg is karamellizálódik a teteje.
  8. Ha kész, rárakjuk a kihűlt madártejre és ízlés szerint díszítjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta környezet, tiszta kéz, tiszta eszközök.
  • Gyorsan készítsük el, a készítés ne húzódjon el.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A vanília rudat is mossuk meg!
  • Az elkészült sodót lefedve, a lehető leggyorsabban hűtsük le, de soha sem szobahőmérsékleten!  pl. vízfürdőben, hűtőben. Gyorsabb a hűtés, ha kis tálkákba kiadagoljuk.
  • A habgaluskákat csak a már lehűlt sodóra helyezzük, de fogyasztásig külön is tárolható, fedetten, a hűtőszekrényben.
  • Az elkészült madártejet lefedve, fogyasztásig folyamatosan hűtve (5 °C alatt) tároljuk, adagolásához tiszta eszközt használjunk. Az adagoló kanalat ne tartsuk az ételben.
  • A gondosan megmosott mentalevelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük csak az ételre!
  • 24 órán belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató