Ételtcsakokosan

Só-termékteszt 2.0 – Avagy mitől különbek a „speciális” sók?

2015. október 1.

A hagyományos sók után a speciális sókat is megvizsgálta a NÉBIH. A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján. A vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás: 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél összesen mintegy fél millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

A NÉBIH Szupermenta termékteszt projektjének speciális só vizsgálatán összesen 45 jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú vagy jelölésében a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó termék komplex (laboratóriumi, érzékszervi, jelölési) ellenőrzésére került sor.

A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltűntetése fordult elő. A korlátlan minőségmegőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomonkövethető. Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azokat a termékeket, amelyek jelölésén olyan állítások szerepeltek, melyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak.

A NÉBIH a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján:
http://szupermenta.blog.hu/2015/09/30/mitol_kulonbek_a_specialis_sok_nebih_so-termekteszt_2

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig tartsam mélyhűtőben…?

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató