Sárgaborsóval folytatódik a hüvelyes zöldségek sokféleségét bemutató receptsorozatunk.
Hozzávalók
- 50 dkg sárgaborsó
- 5 dl húsleves-alaplé
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 3-4 krumpli
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 kávéskanál rizsolaj (használhatunk ízlés szerint olajat)
- őrölt szerecsendió
- 1,5 dl tejföl vagy tejszín
Elkészítése
A sárgaborsót 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd sós vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tört fokhagymát. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, jól átpirítjuk, aztán felöntjük a levessel, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha a sárgaborsó megpuhult, leszűrjük, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, és ha kellően puha, hozzáadjuk a tejszínt vagy a tejfölt. Botmixerrel jól összedolgozzuk, és még egyszer felforraljuk. Reszelt sajttal, pirított tökmaggal vagy őrölt szerencsedióval a tetején tálaljuk. Pirítós illik hozzá.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A zöldségeket felhasználás előtt alaposan mossuk meg.
- Figyeljünk a tejföl, tejszín fogyaszthatósági idejére.
- A kész krémet hűtve tároljuk, és rövid időn belül fogyasszuk el.
Kép: livestrong.com