Ételtcsakokosan
Sajttaj1-300x200

Sajttaj1-300x200
A média nagy érdeklődése mellett indítottuk útjára Ételt csak okosan! kampányunkat. Nagy Tímea a rendezvény háziasszonya, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, háromgyermekes anyaként elkötelezett a társadalmi célú projekt célkitűzése mellett. Véleménye szerint a projekt jó alkalmat teremt arra, hogy a fogyasztók elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátíthassák azt a tudást, melynek birtokában az élelmiszer eredetű megbetegedések száma radikálisan visszaszorítható.

Az élelmiszerellátás hosszú, szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. Éppen ezért minden egyes fázis kulcspont is egyben. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, minden szereplőnek sokat kell tennie, így a fogyasztónak és az államnak egyaránt.

Sajttaj2-300x200Az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni saját háztartásunkban is. A kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen is segíti a fogyasztókat. Egyrészt a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat. Másfelől felkészíti a fogyasztókat, hogy felelős alapanyag-beszerzés során ismerjék az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit, mely kiterjed a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomon követés és kiszolgálás alapvető szabályaira. Harmadrészt segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát.


Sajttaj3-300x200Magyarországon ma becslések szerint évente több mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a háztartásokban történik az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során.
Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ugyanakkor a megbetegedett emberek alig 10 %-a fordul orvoshoz, pedig az összes beteg körülbelül 15%-a kórházi ápolásra szorul. Ez a szám egy kis odafigyeléssel, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek birtokában, jelentős mértékben visszaszorítható.

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tigrisdió

eteltcsakokosan

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Fagylalt

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató