Ételtcsakokosan

Saját „fogás” az asztalon

2014. augusztus 1.
1397608_60967692-731x1024

Szeretik a halat, de úgy gondolják, hogy drága? Nem tudják hol vegyenek? Jön a nyaralás és hasznosan töltenék az időt vagy kipróbálnának valami újat?

Kellemes megoldás horgászattal megszerezni a halétel alapanyagát, a halat, mint a magyar vizek kincsét – így egyszerre pihenhetünk és kifoghatjuk az esti halvacsorához a halat.1397608_60967692-731x1024

Gyermekként biztos nyúztuk Apát (de lehet, hogy Anyát is a Balcsin: vegyen nekünk horgászbotot, pecázzunk a stégről, fogjunk egy-két jó halat és együk meg! Talán volt szülő, aki kedvet kapott a közös horgászathoz is, és vidáman telt a családi halfogás (vagy halra várás). A horgászat sokak számára jelent kikapcsolódást, feltöltődési lehetőséget, és nem feledhetjük azt sem, hogy a fáradozás jutalma, végső eredménye lehet egy-egy finom halétel, amelyhez az alapanyagot mi teremtettük elő, s amelyet akár a szabadban is elkészíthetünk és elfogyaszthatunk.

Az új jogi szabályozás révén nem kell horgászszervezeti tagnak lenni ahhoz sem, ha csak egy nyáron át szeretnénk horgászni. Az újfajta, úgynevezett turista állami horgászjegy megszerzésére mindenkinek lehetősége van, aki szeretne belekóstolni a horgászat örömeibe, de még nincs tapasztalata ebben a műfajban, s nem akar tagdíjat fizetni: legálisan és olcsón próbálhatja ki ezt a sokak által kedvelt hobbit vagy szenvedélyt.

Mindössze annyit kell tenniük, hogy egy online felületen (https://tuhir.nebih.gov.hu) regisztrálnak, elsajátítják az alapvető szabály- és fajismeretet, erről sikeresen számot adnak, azt követően pedig máris igényelhetik a horgászjegyet, amely egy személynek, egy horgászbotra és 90 napra szól. Egy évben érvényes turista horgászjegy csak egyszer váltható ki és nem ruházható át másra. Minden más szabály azonos az állami horgászjegy szabályaival: fogási naplót kell vezetni és területi jegyet kell vásárolni.

Területi jegyet szintén lehet online vásárolni: www.horgaszjegy.hu oldalon, valamint meghatározott horgászegyesületek ügyfélszolgálati irodájában és kiemelt horgászboltokban. Nagyon fontos, hogy mielőtt elindulunk horgászni, tájékozódjunk az adott vízterületre vonatkozóan a tilalmakról és korlátozásokról!

Magyar név Fajlagos tilalmi időszak Kifogható halak mérettartománya Naponta kifogható darabszám
csuka 02. 01 – 03. 31. legalább 40 cm 3 db
balin 03. 01 – 04. 30. legalább 40 cm 3 db
sügér 03. 01 – 04. 30. minden
fogassüllő 03. 01 – 04. 30. legalább 30 cm 3 db
kősüllő 03. 01 – 06. 30. legalább 25 cm 3 db
garda 04. 15 – 05. 31. legalább 20 cm
domolykó 04. 15 – 05. 31. legalább 25 cm
jászkeszeg 04. 15 – 05. 31. legalább 20 cm
szilvaorrú keszeg 04. 15 – 05. 31. legalább 20 cm
paduc 04. 15 – 05. 31. legalább 20 cm
márna 04. 15 – 05. 31. legalább 40 cm 3 db
ponty 05.02. – 05. 31. legalább 30 cm 3 db
compó 05. 02 – 06. 15. legalább 25 cm 3 db
harcsa 05. 02 – 06. 15. legalább 60 cm, fajlagos
tilalmi időszakban legalább
100 cm
3 db
sebes pisztráng 10. 01 – 03. 31. legalább 22 cm 3 db
menyhal legalább 25 cm 3 db

Táblázat forrása: horgaszjegy.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

Biztonság a konyhában

eteltcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató