Ételtcsakokosan

Rizsekről mesél a Szupermenta

2014. november 18.

Új felületen, a Szupermenta blogon ismerteti a jövőben terméktesztjeinek eredményét a NÉBIH. A fiatalos, letisztult arculatú blogon minden hónapban egy-egy termékkörről és annak teljeskörű vizsgálatáról olvashatnak a vásárlók. Az adott termékcsoport az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon túl élelmiszerminőségi és kedveltségi szempontok szerint is értékelésre kerül. A kedveltségi vizsgálatba a szakemberek mellett a gyártókat, fogyasztókat is bevonjuk. Elsőként A és B jelű, nem előfőzött, valamint jázminrizseket vizsgáltunk, s örömmel tapasztaltuk, hogy szinte mindent rendben találtunk.

www.szupermenta.hu oldalon megtalálható minden, ami a vásárlókat segítheti a döntésben: a biztonsági és minőségi vizsgálatok eredményein túl, hasznos háttérinformációk, érdekességek és persze a kedveltségi rangsorok, kiegészítve szakértői megjegyzésekkel. S, hogy mitől más ez az oldal, mint a többi? Attól, hogy ezen az oldalon a hagyományos kedveltségi vizsgálat mellett laboratóriumi ellenőrzések eredményeként a minőséget és a termék biztonságosságát is megtalálhatja az érdeklődő. Mivel minden tesztünk egyben hatósági vizsgálat is, így, ha problémás terméket találunk, azonnal intézkedünk.

Hazánkban a rizsfogyasztás jelentős mértékű, a vásárló rengeteg termék közül választhat, amely legnagyobb részt importból származik, de található a polcokon magyar termesztésű rizs is. Összesen 34 db termékből vettünk hatósági mintát különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket a NÉBIH laboratóriumaiban vizsgáltuk.

Hogy mit figyeltünk? Többek között az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságokat, s elmondhatjuk, hogy minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Ugyancsak vizsgáltuk a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték  alatt volt.

Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek. Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját kerestük a mintákban.

A beltartalom mellett szintén ellenőriztük a jelölési követelmények betartását. Csupán 2 terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztetjük. Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát ezúttal is szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végeztük. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.

A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez.

A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon: www.szupermenta.hu.

Az első 10 rízs eredményeinek táblázatá itt :teredmeny_tablazat (1)is megtalálja.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne nyúlj puszta kézzel a kenyérhez!

eteltcsakokosan

Milyen papírok kellenek?…

eteltcsakokosan

Bólogató virágtányér

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató