Ételtcsakokosan

Receptajánlatunk: tápláló és finom

2016. november 28.

Borsóból, babból vagy lencséből tápláló, finom és gyorsan elkészíthető ételek alkothatók, akár a hús kiváltásra is szolgálhatnak. A hüvelyeseket érdemes beemelni étrendünkbe, mert rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban gazdagok.

dried-beans-763158_640

Borsókrém

  • 5 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • só ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors, szerecsendió ízlés szerint

A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, serpenyőben vajon üvegesre pirítjuk, utóbb a fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután jöhet bele a borsó, a fűszerek, majd lefedve 10 percig pároljuk. Végül a felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Egy magasabb falú tálalóedénybe öntjük a borsót és botturmix-szal pürésítjük. Lágyíthatjuk tejszínnel, tejföllel vagy vajjal.

Készíthetünk babkrémet: ha szárazbabból készítjük, akkor egy éjszakára áztassuk be főzés előtt. Fehérborssal és kakukkfűvel érdemes fűszerezni.

Sárgaborsó-krémleves

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 5 dl húsleves-alaplé
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 3-4 krumpli
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kávéskanál rizsolaj (használhatunk ízlés szerint olajat)
  • őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl tejföl vagy tejszín

A sárgaborsót 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd sós vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tört fokhagymát. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, jól átpirítjuk, aztán felöntjük az alaplével, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha a sárgaborsó megpuhult, leszűrjük, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, és ha puha, hozzáadjuk a tejszínt vagy a tejfölt. Botmixerrel jól összedolgozzuk, és még egyszer felforraljuk. Reszelt sajttal, pirított tökmaggal vagy pirítóssal, illetve őrölt szerencsedióval a tetején tálaljuk.

Rakott zöldbab

  • 250 g rizs
  • 500 g darált hús (pl. lapocka)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab
  • 1 doboz tejföl
  • 15 dkg kemény sajt
  • só, bors

A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, mikor már üveges hozzátesszük a fokhagymát és végül a darált húst. Barnára sütjük a húst, fakanállal folyamatosan szétmorzsoljuk, hogy jól átsüljön, majd hozzáöntjük a zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal és fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Hőálló tálban rétegezzük a rizst, a zöldbabos húsos tölteléket és a tejfölt, a tetejére sajtot reszeljünk. Forró sütőben megsütjük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

A nyúl, mint húsvéti jelkép

eteltcsakokosan

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató