Ételtcsakokosan

Receptajánlatunk: tápláló és finom

2016. november 28.

Borsóból, babból vagy lencséből tápláló, finom és gyorsan elkészíthető ételek alkothatók, akár a hús kiváltásra is szolgálhatnak. A hüvelyeseket érdemes beemelni étrendünkbe, mert rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban gazdagok.

dried-beans-763158_640

Borsókrém

  • 5 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • só ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors, szerecsendió ízlés szerint

A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, serpenyőben vajon üvegesre pirítjuk, utóbb a fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután jöhet bele a borsó, a fűszerek, majd lefedve 10 percig pároljuk. Végül a felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Egy magasabb falú tálalóedénybe öntjük a borsót és botturmix-szal pürésítjük. Lágyíthatjuk tejszínnel, tejföllel vagy vajjal.

Készíthetünk babkrémet: ha szárazbabból készítjük, akkor egy éjszakára áztassuk be főzés előtt. Fehérborssal és kakukkfűvel érdemes fűszerezni.

Sárgaborsó-krémleves

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 5 dl húsleves-alaplé
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 3-4 krumpli
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kávéskanál rizsolaj (használhatunk ízlés szerint olajat)
  • őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl tejföl vagy tejszín

A sárgaborsót 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd sós vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tört fokhagymát. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, jól átpirítjuk, aztán felöntjük az alaplével, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha a sárgaborsó megpuhult, leszűrjük, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, és ha puha, hozzáadjuk a tejszínt vagy a tejfölt. Botmixerrel jól összedolgozzuk, és még egyszer felforraljuk. Reszelt sajttal, pirított tökmaggal vagy pirítóssal, illetve őrölt szerencsedióval a tetején tálaljuk.

Rakott zöldbab

  • 250 g rizs
  • 500 g darált hús (pl. lapocka)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab
  • 1 doboz tejföl
  • 15 dkg kemény sajt
  • só, bors

A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, mikor már üveges hozzátesszük a fokhagymát és végül a darált húst. Barnára sütjük a húst, fakanállal folyamatosan szétmorzsoljuk, hogy jól átsüljön, majd hozzáöntjük a zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal és fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Hőálló tálban rétegezzük a rizst, a zöldbabos húsos tölteléket és a tejfölt, a tetejére sajtot reszeljünk. Forró sütőben megsütjük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Akácszörp

eteltcsakokosan

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató