Borsóból, babból vagy lencséből tápláló, finom és gyorsan elkészíthető ételek alkothatók, akár a hús kiváltásra is szolgálhatnak. A hüvelyeseket érdemes beemelni étrendünkbe, mert rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban gazdagok.
Borsókrém
- 5 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- só ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- bors, szerecsendió ízlés szerint
A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, serpenyőben vajon üvegesre pirítjuk, utóbb a fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután jöhet bele a borsó, a fűszerek, majd lefedve 10 percig pároljuk. Végül a felaprított petrezselyemmel megszórjuk. Egy magasabb falú tálalóedénybe öntjük a borsót és botturmix-szal pürésítjük. Lágyíthatjuk tejszínnel, tejföllel vagy vajjal.
Készíthetünk babkrémet: ha szárazbabból készítjük, akkor egy éjszakára áztassuk be főzés előtt. Fehérborssal és kakukkfűvel érdemes fűszerezni.
Sárgaborsó-krémleves
- 50 dkg sárgaborsó
- 5 dl húsleves-alaplé
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 3-4 krumpli
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 kávéskanál rizsolaj (használhatunk ízlés szerint olajat)
- őrölt szerecsendió
- 1,5 dl tejföl vagy tejszín
A sárgaborsót 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd sós vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tört fokhagymát. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, jól átpirítjuk, aztán felöntjük az alaplével, és puhára főzzük a zöldségeket. Ha a sárgaborsó megpuhult, leszűrjük, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, és ha puha, hozzáadjuk a tejszínt vagy a tejfölt. Botmixerrel jól összedolgozzuk, és még egyszer felforraljuk. Reszelt sajttal, pirított tökmaggal vagy pirítóssal, illetve őrölt szerencsedióval a tetején tálaljuk.
Rakott zöldbab
- 250 g rizs
- 500 g darált hús (pl. lapocka)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg zöldbab
- 1 doboz tejföl
- 15 dkg kemény sajt
- só, bors
A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, mikor már üveges hozzátesszük a fokhagymát és végül a darált húst. Barnára sütjük a húst, fakanállal folyamatosan szétmorzsoljuk, hogy jól átsüljön, majd hozzáöntjük a zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal és fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Hőálló tálban rétegezzük a rizst, a zöldbabos húsos tölteléket és a tejfölt, a tetejére sajtot reszeljünk. Forró sütőben megsütjük.