Ételtcsakokosan

RASFF riasztás tönköly spagetti miatt

2014. október 29.
teszta_0001-104x300

RASFF riasztás: tönköly spagetti tételeket vontak ki a forgalomból mikotoxin szennyezettség gyanúja miatt. Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönköly spagetti került forgalomba 19 európai tagállamban, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. Az érintett előállító – a felelős gyártói magatartásnak megfelelően – több termékét is kivonta a forgalomból. A gyors intézkedésnek köszönhetően hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül.

A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a „” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki. A cég ezért, a felelős gyártói magatartást szem előtt tartva, több termékét is kivonta a forgalomból.

Magyarországon a visszavont termékekből a gyors intézkedésnek köszönhetően mindössze 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül végső fogyasztók részére, a vásárlók értesítése folyamatban van.

A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki webáruházban vásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el.

teszta_0001-104x300teszta_0002-105x300

Az ochratoxin-A (OTA)

Az ochratoxin-A (OTA) bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), mely főként gabonákban és gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő. Ha rendszeresen, vagy nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe, erősen toxikus/mérgező, elsősorban vesekárosító hatású vegyület. A szervezetben felhalmozódni képes, és átmegy az anyatejbe is.

Mivel az OTA kis mennyiségben többféle élelmiszerben előfordulhat, és jelenléte nem minden esetben küszöbölhető ki teljesen, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította azt az összes élelmiszer fogyasztásából szervezetbe jutó mennyiséget, mely feltehetőleg még nem károsítja az egészséget (tolerálható heti bevitel = 120 ng/testtömeg kg/hét). A kifogásolt száraztésztában talált ochratoxin mennyiségét figyelembe véve, a termék többszöri fogyasztása esetén ez az érték túlléphető, az egészségkárosító hatás nem zárható ki.

Tekintettel a penészgomba toxinok egészségkárosító hatására, az Európai Unió is határértéket szabott meg az OTA maximálisan megengedhető szintjeire különböző termékekben (1881/2006/EK rendelet), melyet a kifogásolt termékben mért érték jelentősen meghalad.

Forrás: www.nebih.gov.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kaphatok-e valamilyen betegséget…?

eteltcsakokosan

Más a cél, más a módszer

eteltcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató