Ételtcsakokosan

Rántott zöldbab juhtúrós mártogatóssal

2014. június 30.
Rántott-zöldbab-juhtúrós-mártogatóssal-400x307

A zöldbab egy újfajta elkészítési módját ajánlunk ebben a receptben.
Rántott-zöldbab-juhtúrós-mártogatóssal-400x307
Hozzávalók
A rántott zöldbabhoz

  • 30 dkg zöldbab
  • 15 dkg kolozsvári szalonna, vékonyra szeletelve
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl olaj

A juhtúrós mártogatóshoz

  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl joghurt
  • 1 csokor zöld kapor

Elkészítése
A megmosott zöldbabot enyhén sós vízben kb. 7-8 percig főzzük, leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. (Akkor jó, ha a bab roppanós marad.) Szalonna-szeletbe tekerünk 3-3 szál babot, a „csomagot” lisztbe forgatjuk, belemártjuk a felvert egész tojásba és kisütjük forró olajban.
A mártogatóshoz a juhtúrót összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott kaporral. Akkor finom, ha az ízei összeérnek, ezért jó, ha 2-3 órával a rántott bab elkészítése előtt elkészítjük.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A kaprot alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
  • A mártogatóst hűtve tároljuk és minél előbb fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zabkása

eteltcsakokosan

Le a kilókkal!

eteltcsakokosan

Állateledel a hűtőben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató