A zöldbab egy újfajta elkészítési módját ajánlunk ebben a receptben.
Hozzávalók
A rántott zöldbabhoz
- 30 dkg zöldbab
- 15 dkg kolozsvári szalonna, vékonyra szeletelve
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl olaj
- só
A juhtúrós mártogatóshoz
- 10 dkg juhtúró
- 2 dl joghurt
- 1 csokor zöld kapor
Elkészítése
A megmosott zöldbabot enyhén sós vízben kb. 7-8 percig főzzük, leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. (Akkor jó, ha a bab roppanós marad.) Szalonna-szeletbe tekerünk 3-3 szál babot, a „csomagot” lisztbe forgatjuk, belemártjuk a felvert egész tojásba és kisütjük forró olajban.
A mártogatóshoz a juhtúrót összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott kaporral. Akkor finom, ha az ízei összeérnek, ezért jó, ha 2-3 órával a rántott bab elkészítése előtt elkészítjük.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- A kaprot alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
- A mártogatóst hűtve tároljuk és minél előbb fogyasszuk el.