Ételtcsakokosan

Rakott zöldbab

2016. február 8.
zoldbab-300x196

Zöldbabos recept következik a Hüvelyesek Nemzetközi Éve alkalmából. Könnyen elkészíthető, finom és ideális munkahelyi ebédnek.

Hozzávalók:zoldbab-300x196

  • 250 g rizs
  • 500 g darálthús (pl. lapocka)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab
  • 1 doboz tejföl
  • 15 dkg kemény sajt
  • só, bors

A hagymát megpucoljuk, megmossuk és lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, mikor már üveges hozzátesszük a fokhagymát és végül a darált húst. Barnára sütjük a húst, fakanállal folyamatosan morzsoljuk szét, hogy jól átsüljön. A húsra borítsuk rá a zöldbabot (akár friss, akár fagyasztott), fűszerezzük sóval, borssal és fedő alatt hagyjuk megpuhulni.

Egy tepsibe vagy jénai tálba rétegezzük a rizst, a zöldbabos húsos tölteléket és a tejfölt, majd a tetejére reszeljünk sajtot. Forró sütőbe tegyük annyi időre, hogy megpiruljon a sajt a tetején.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A zöldbabot (ha nem fagyasztott) felhasználás előtt alaposan mossuk meg.
  • Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
  • Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
  • A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • Figyeljünk a tejföl fogyaszthatósági idejére.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.

Kép forrása: femina.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Fokhagyma a varázsszer

eteltcsakokosan

#2. A hűtőtakarítás 6 parancsolata

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató