Zöldbabos recept következik a Hüvelyesek Nemzetközi Éve alkalmából. Könnyen elkészíthető, finom és ideális munkahelyi ebédnek.
Hozzávalók:
- 250 g rizs
- 500 g darálthús (pl. lapocka)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg zöldbab
- 1 doboz tejföl
- 15 dkg kemény sajt
- só, bors
A hagymát megpucoljuk, megmossuk és lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük, közben egy serpenyőben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, mikor már üveges hozzátesszük a fokhagymát és végül a darált húst. Barnára sütjük a húst, fakanállal folyamatosan morzsoljuk szét, hogy jól átsüljön. A húsra borítsuk rá a zöldbabot (akár friss, akár fagyasztott), fűszerezzük sóval, borssal és fedő alatt hagyjuk megpuhulni.
Egy tepsibe vagy jénai tálba rétegezzük a rizst, a zöldbabos húsos tölteléket és a tejfölt, majd a tetejére reszeljünk sajtot. Forró sütőbe tegyük annyi időre, hogy megpiruljon a sajt a tetején.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- A zöldbabot (ha nem fagyasztott) felhasználás előtt alaposan mossuk meg.
- Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
- Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
- A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
- Figyeljünk a tejföl fogyaszthatósági idejére.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.
Kép forrása: femina.hu