Ételtcsakokosan

Pitetitok

2020. március 10.

A finom, omlós tészta a lényeg, no meg a töltelék! A sós édes piték variációja végtelen! Bár a piték készítése nem tűnik első ránézésére bonyolultnak, mégis könnyen elkövethetünk olyan hibákat, amik miatt nem sikerül a sütemény.

Nézzük, hogy is kellene pitét sütni, hogy az valóban tökéletes legyen.
1-2-3 cukrászszabály
Pitetésztát többnyire gyúrt, omlós tésztából készítünk, aminek van egy fontos szabálya, méghozzá a liszt, vaj, cukor 1-2-3 arányú felhasználása. A pitetészta omlósságát a hozzáadott vaj mennyisége adja meg.
A pitetészta összeállítása és sütése
A pitetészta omlósságának egyik titka, hogy hideg vajjal kell dolgozni. A lisztet átszitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, majd belemorzsoljuk a lisztbe. Lényeg, hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amikor kezd morzsalékossá válni, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot.
A kész, átgyúrt tésztát tegyük folpackba, és 1-2 órát pihentessük a hűtőben. A pihentetett tésztát két darab folpack, vagy szilikonos sütőpapír között nyújtsuk ki, itt is lényeges szempont, hogy ne melegedjen fel a vaj a tésztában. A papír segítségével ráadásul könnyen beletehetjük a tésztát a sütőformába. Ha elősütjük, akkor egy villával szurkáljuk be pár helyen, hogy a sütés során a gőzök távozni tudjanak.
A piték egy részénél vakon sütjük, azaz elősütjük a tésztát. Ehhez a tésztalapra egy darab sütőpapírt helyezünk, és ezt lesúlyozzuk babbal, rizzsel, vagy speciálisan erre a célra készített kerámiagolyókkal.
A tésztát előmelegített sütőbe tesszük, és elősütjük. Ez azért szükséges, hogy a vastag töltelékkel megrakott tészta alja biztosan átsüljön, ne maradjon nyers, szalonnás. Majd eltávolítjuk a nehezéket és a papírt, megtöltjük és kisütjük. A pite lelke a gyümölcsös töltelék. Ha ez nem friss gyümölcsből vagy a nagyi befőttjéből készül, élvezeti értékéből bizony sokat veszít. A fagyasztott gyümölcs a pite ellen elkövetett legnagyobb bűnök egyike. De a pite nem csak édesen finom!
Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót, inkább a sütési idő utolsó harmadában ellenőrizzük csak a tésztát. Ennek a süteménynek a legjobb a szobahőmérséklet, de két-három nap alatt együk meg.
Tipp:

  • A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradék lehet ugyanis rajtuk.
  • Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyers anyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Már a víz sem a régi. Szerencsére! I.

eteltcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

Miért nem…?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató