Ételtcsakokosan

Pirított tökmag házilag

2015. december 8.

Az üzletek polcain egész évben elérhető a pirított tökmag, azonban a sütőtök szezon kellős közepén magunk is elkészíthetjük. Ha valamilyen sütőtökös ételt készítünk, vagy csak szimplán megsütjük, sose dobjuk ki a belsejében lévő értékes tökmagot. A bolti helyett otthon is készíthetünk pirított tökmagot, amit aztán magában is elfogyaszthatunk, de krémlevesek kísérője, vagy pogácsa feltéte is lehet, sőt a salátákat is feldobja.

Igazán értékes csemege, magas fehérje- és zsírtartalmához alacsony szénhidráttartalom párosul. Zsírtartalmának jelentős részét többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. Ásványi anyag tartalma kiemelkedő, főleg magnéziumban és káliumban gazdag, de a szelén, a cink és a réz is megtalálható benne. Nagyon jó E-, B- és D-vitaminforrás. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin szintjét, vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású.

pörkhntökmkép

A sütőtököt vágjuk ketté, belsejét egy kanállal szedjük ki egy tálkába. A magokról folyó víz alatt távolítsuk el a ráragadt rostokat. Innen két lehetőségünk van. Vagy rögtön kiterítjük megszárítani, vagy pedig sós vízbe áztatjuk néhány órára és aztán szárítjuk meg. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyünk bele kevés olajat, öntsük bele a leszárított magokat és keverjük át, hogy mindenhol érje az olaj. Enyhén sózzuk meg. Fontos, hogy egy rétegben terüljenek el a magok a tepsiben. Kb. 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljanak. A végén tegyük egy konyharuhával kibélelt tálba és takargassuk be, amíg ki nem hűlnek.

Nagy mennyiségű tökmag elfogyasztása hashajtó hatású lehet, ezért mint mindent, ezt is mértékekkel szabad fogyasztani.

Kép forrása: magosbolt.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Amit a pálinkáról mindenkinek tudni kell….

eteltcsakokosan

Itt a Farsang, áll a bál

eteltcsakokosan

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató