Az üzletek polcain egész évben elérhető a pirított tökmag, azonban a sütőtök szezon kellős közepén magunk is elkészíthetjük. Ha valamilyen sütőtökös ételt készítünk, vagy csak szimplán megsütjük, sose dobjuk ki a belsejében lévő értékes tökmagot. A bolti helyett otthon is készíthetünk pirított tökmagot, amit aztán magában is elfogyaszthatunk, de krémlevesek kísérője, vagy pogácsa feltéte is lehet, sőt a salátákat is feldobja.
Igazán értékes csemege, magas fehérje- és zsírtartalmához alacsony szénhidráttartalom párosul. Zsírtartalmának jelentős részét többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. Ásványi anyag tartalma kiemelkedő, főleg magnéziumban és káliumban gazdag, de a szelén, a cink és a réz is megtalálható benne. Nagyon jó E-, B- és D-vitaminforrás. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin szintjét, vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású.
A sütőtököt vágjuk ketté, belsejét egy kanállal szedjük ki egy tálkába. A magokról folyó víz alatt távolítsuk el a ráragadt rostokat. Innen két lehetőségünk van. Vagy rögtön kiterítjük megszárítani, vagy pedig sós vízbe áztatjuk néhány órára és aztán szárítjuk meg. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyünk bele kevés olajat, öntsük bele a leszárított magokat és keverjük át, hogy mindenhol érje az olaj. Enyhén sózzuk meg. Fontos, hogy egy rétegben terüljenek el a magok a tepsiben. Kb. 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljanak. A végén tegyük egy konyharuhával kibélelt tálba és takargassuk be, amíg ki nem hűlnek.
Nagy mennyiségű tökmag elfogyasztása hashajtó hatású lehet, ezért mint mindent, ezt is mértékekkel szabad fogyasztani.
Kép forrása: magosbolt.hu