Ételtcsakokosan

Piknik biztonságosan

2015. május 28.
picnic-548666_1280-1024x576

Nincs is jobb egy forró napon, mint a strandon, vagy a vízparton lógatni a lábunkat, vagy egy szép helyen piknikezni. Sokan ilyenkor telepakolják a hűtőtáskát és így oldják meg a család aznapi étkezését. Jó megoldás, hiszen sokkal olcsóbb, és tudjuk mit eszünk. Az otthonon kívülre szervezett, étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának. Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell, a készételeket a főzés után azonnal el kell fogyasztani, esetleg fogyasztásig átmenetileg –2 órán belül forrón tárolni.

picnic-548666_1280-1024x576

Előkészületek

Ha régen volt használva a hűtőtáska, érdemes időben előkészíteni, meleg, mosogatószeres vízzel átmosni, majd szárazra törölni.

Ha egyébként nem tartunk a fagyasztóban jégakkut, akkor előzőnap tegyük be őket a fagyasztóba. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon. Töltsünk meg néhány tiszta, üres flakont majdnem tele vízzel és fagyasszuk le, – a hideget is tartja a hűtőtáskában, és kiolvadás után a víz el is fogyasztható!  Így folyamatosan el leszünk látva hideg itallal, közben pedig a többi élelmiszer hűtéséről is gondoskodunk.

Ha az adott helyen nincs lehetőségünk étkezés előtt kézmosásra, vagy nem ismerjük a feltételeket, legyen nálunk kézfertőtlenítő kendő vagy gél.

Készítsünk elő és vigyünk magukkal egy nagyobb terítőt, vagy plédet, hogy az ételeket, ne puszta földre, vagy a koszos asztalra kelljen tenni.

Csomagolás

A piknikekhez csak annyi ételt vigyünk, amennyire valóban szüksége van.

Az ennivalókat, innivalókat csak indulás előtt vegyük ki a hűtőből és tegyük át a hűtőtáskába.

Gondoljuk át, hogy mit mikor fogunk elfogyasztani, és azt tegyük a táska legaljára, amit legutoljára fogunk megenni. Így gyorsan ki tudjuk venni az ennivalót és nem kell sokáig nyitva tartani hűtőtáskát.

Ilyen alkalmakra válasszunk jól, biztonságosan csomagolható ételeket. Kerüljük a gyorsan romló élelmiszereket. Jó választás a szendvics, előre megmosott, megtisztított zöldségek és gyümölcsök.

Osszuk el egyenletesen a jégakkukat, fagyos palackokat.

Tartsd hűvösen

Utazás alatt a hűtőtáskát inkább az utastérben tartsuk. A hőmérséklet itt általában alacsonyabb, főleg ha a klíma is be van kapcsolva.  Ha megérkeztünk, válasszunk árnyékos parkolóhelyet, hogy minél kevésbé forrósodjon fel az autó.

Ha a strandon vagy a szabadban nincs lehetőségünk hűvösebb helyre tenni a hűtőtáskát, akkor állítsunk fel egy napernyőt és tegyük az alá.

Ha nem akarjuk találgatni a hűtőtáskában lévő hőmérsékletet, akkor biztosra mehetünk egy hűtőhőmérő használatával.

Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Gondoljuk át, mit szeretnénk belőle, kérdezzük meg a többieket is, hátha ők is kérnek valamit.

Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

"Kívül-belül ujjamon egy maszat se maradjon!"

eteltcsakokosan

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Csírák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató