Nincs is jobb egy forró napon, mint a strandon, vagy a vízparton lógatni a lábunkat, vagy egy szép helyen piknikezni. Sokan ilyenkor telepakolják a hűtőtáskát és így oldják meg a család aznapi étkezését. Jó megoldás, hiszen sokkal olcsóbb, és tudjuk mit eszünk. Az otthonon kívülre szervezett, étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának. Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell, a készételeket a főzés után azonnal el kell fogyasztani, esetleg fogyasztásig átmenetileg –2 órán belül forrón tárolni.
Előkészületek
Ha régen volt használva a hűtőtáska, érdemes időben előkészíteni, meleg, mosogatószeres vízzel átmosni, majd szárazra törölni.
Ha egyébként nem tartunk a fagyasztóban jégakkut, akkor előzőnap tegyük be őket a fagyasztóba. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon. Töltsünk meg néhány tiszta, üres flakont majdnem tele vízzel és fagyasszuk le, – a hideget is tartja a hűtőtáskában, és kiolvadás után a víz el is fogyasztható! Így folyamatosan el leszünk látva hideg itallal, közben pedig a többi élelmiszer hűtéséről is gondoskodunk.
Ha az adott helyen nincs lehetőségünk étkezés előtt kézmosásra, vagy nem ismerjük a feltételeket, legyen nálunk kézfertőtlenítő kendő vagy gél.
Készítsünk elő és vigyünk magukkal egy nagyobb terítőt, vagy plédet, hogy az ételeket, ne puszta földre, vagy a koszos asztalra kelljen tenni.
Csomagolás
A piknikekhez csak annyi ételt vigyünk, amennyire valóban szüksége van.
Az ennivalókat, innivalókat csak indulás előtt vegyük ki a hűtőből és tegyük át a hűtőtáskába.
Gondoljuk át, hogy mit mikor fogunk elfogyasztani, és azt tegyük a táska legaljára, amit legutoljára fogunk megenni. Így gyorsan ki tudjuk venni az ennivalót és nem kell sokáig nyitva tartani hűtőtáskát.
Ilyen alkalmakra válasszunk jól, biztonságosan csomagolható ételeket. Kerüljük a gyorsan romló élelmiszereket. Jó választás a szendvics, előre megmosott, megtisztított zöldségek és gyümölcsök.
Osszuk el egyenletesen a jégakkukat, fagyos palackokat.
Tartsd hűvösen
Utazás alatt a hűtőtáskát inkább az utastérben tartsuk. A hőmérséklet itt általában alacsonyabb, főleg ha a klíma is be van kapcsolva. Ha megérkeztünk, válasszunk árnyékos parkolóhelyet, hogy minél kevésbé forrósodjon fel az autó.
Ha a strandon vagy a szabadban nincs lehetőségünk hűvösebb helyre tenni a hűtőtáskát, akkor állítsunk fel egy napernyőt és tegyük az alá.
Ha nem akarjuk találgatni a hűtőtáskában lévő hőmérsékletet, akkor biztosra mehetünk egy hűtőhőmérő használatával.
Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Gondoljuk át, mit szeretnénk belőle, kérdezzük meg a többieket is, hátha ők is kérnek valamit.
Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.