Ételtcsakokosan

Piknik biztonságosan

2015. május 28.
picnic-548666_1280-1024x576

Nincs is jobb egy forró napon, mint a strandon, vagy a vízparton lógatni a lábunkat, vagy egy szép helyen piknikezni. Sokan ilyenkor telepakolják a hűtőtáskát és így oldják meg a család aznapi étkezését. Jó megoldás, hiszen sokkal olcsóbb, és tudjuk mit eszünk. Az otthonon kívülre szervezett, étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának. Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell, a készételeket a főzés után azonnal el kell fogyasztani, esetleg fogyasztásig átmenetileg –2 órán belül forrón tárolni.

picnic-548666_1280-1024x576

Előkészületek

Ha régen volt használva a hűtőtáska, érdemes időben előkészíteni, meleg, mosogatószeres vízzel átmosni, majd szárazra törölni.

Ha egyébként nem tartunk a fagyasztóban jégakkut, akkor előzőnap tegyük be őket a fagyasztóba. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon. Töltsünk meg néhány tiszta, üres flakont majdnem tele vízzel és fagyasszuk le, – a hideget is tartja a hűtőtáskában, és kiolvadás után a víz el is fogyasztható!  Így folyamatosan el leszünk látva hideg itallal, közben pedig a többi élelmiszer hűtéséről is gondoskodunk.

Ha az adott helyen nincs lehetőségünk étkezés előtt kézmosásra, vagy nem ismerjük a feltételeket, legyen nálunk kézfertőtlenítő kendő vagy gél.

Készítsünk elő és vigyünk magukkal egy nagyobb terítőt, vagy plédet, hogy az ételeket, ne puszta földre, vagy a koszos asztalra kelljen tenni.

Csomagolás

A piknikekhez csak annyi ételt vigyünk, amennyire valóban szüksége van.

Az ennivalókat, innivalókat csak indulás előtt vegyük ki a hűtőből és tegyük át a hűtőtáskába.

Gondoljuk át, hogy mit mikor fogunk elfogyasztani, és azt tegyük a táska legaljára, amit legutoljára fogunk megenni. Így gyorsan ki tudjuk venni az ennivalót és nem kell sokáig nyitva tartani hűtőtáskát.

Ilyen alkalmakra válasszunk jól, biztonságosan csomagolható ételeket. Kerüljük a gyorsan romló élelmiszereket. Jó választás a szendvics, előre megmosott, megtisztított zöldségek és gyümölcsök.

Osszuk el egyenletesen a jégakkukat, fagyos palackokat.

Tartsd hűvösen

Utazás alatt a hűtőtáskát inkább az utastérben tartsuk. A hőmérséklet itt általában alacsonyabb, főleg ha a klíma is be van kapcsolva.  Ha megérkeztünk, válasszunk árnyékos parkolóhelyet, hogy minél kevésbé forrósodjon fel az autó.

Ha a strandon vagy a szabadban nincs lehetőségünk hűvösebb helyre tenni a hűtőtáskát, akkor állítsunk fel egy napernyőt és tegyük az alá.

Ha nem akarjuk találgatni a hűtőtáskában lévő hőmérsékletet, akkor biztosra mehetünk egy hűtőhőmérő használatával.

Mindig zárjuk vissza a hűtőtáskát, ne nyitogassuk feleslegesen. Gondoljuk át, mit szeretnénk belőle, kérdezzük meg a többieket is, hátha ők is kérnek valamit.

Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Zabkása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató