A lenti receptben leírt különleges zöldséges finomság kiváló köretnek, de mártogatós falatkaként is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb padlizsán
- 3 burgonya
- 2 tojás
- 1 kisebb vöröshagyma apró kockákra vágva
- 3-4 cikk fokhagyma
- só, bors, majoranna
- 2-3 dl liszt
- panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa
- olaj
A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, villával néhány helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Amíg sül a padlizsán, megpucoljuk és megmossuk a burgonyát, összevágjuk és enyhén sós vízben megfűzzük. Ha kész a padlizsán, lehúzzuk a héjukat. A padlizsánt, a főtt burgonyát, a megtisztított és aprított vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket egy tálban botmixer segítségével összekeverjük. Ehhez a masszához hozzáadjuk a két tojást, ízlés szerint fűszerezzük és annyi lisztet keverünk bele, hogy formázható legyen. Apró golyókat formázunk, amelyeket a szokásos módon bepanírozunk, majd vagy bő forró olajban sütjük meg vagy pedig egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ide sorakoztatjuk a kroketteket, megspricceljük őket olajjal, majd aranysárgára sütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- A burgonyát, a padlizsánt nagyon alaposan mossuk meg a sütés, főzés előtt.
- A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg folyó víz alatt és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek
[printfriendly]