Ételtcsakokosan

Oldjuk meg három késsel!

2015. április 30.
vegetables-573961_1280-1024x551

Minden feladathoz a megfelelő kést! Három jól megválasztott késsel gyorsabban és ügyesebben dolgozhatunk, mint tizenhárom találomra vásárolt eszközzel.

Persze akadnak köztünk késmániások… sőt mindenkinek lehetnek olyan időszakai, amikor hagyja, hogy elcsábuljon egy-egy szépen tervezett, finoman dekorált, minőségi anyagokból készített profi eszköz láttán. Ha viszont takarékosan és praktikusan szemléljük a háztartást, másképpen is felszerelhetjük konyhánkat a kellő mennyiségű vágóeszközzel. Induljunk ki abból, hogy mihez akarjuk vagy mihez szoktuk használni a kést! Hámozó késsel répát szeletelni épp annyira hatékony, mint amikor tisztítószer nélküli vízzel akarjuk felmosni a piszkos padlót. Jóval több energiát és időt igényel.

Nézzük csak, hogy a következő három késsel mit tudunk elvégezni!vegetables-573961_1280-1024x551

Vágókés (Chef’s Knife)

Ezzel a viszonylag nagy, 20-25 centi pengehosszúságú késsel a nagyobb vagy masszívabb, keményebb zöldségféléket érdemes aprítani. Ha helyesen használjuk, akkor a kés súlya is sokat segít a munkában. Javasoljuk hagyma, répa, burgonya, paprika, zeller, és különféle húsok feldarabolásához.

bread-knife-529238_1280-1024x682Fogazott élű kés

A 20 cm pengehosszúságú, fogazott élű kést az általános vágáshoz, szeleteléshez használhatjuk a leghatékonyabban és a legbiztonságosabban. A külső, ropogós héjat is simán átviszi anélkül, hogy a belső, lágyabb részeket tönkretenné, „összenyiszatolná”. A fogazott kés ellenben nem alkalmas a kemény zöldségek felaprításához. Javasoljuk paradicsom, kenyér, különböző citrusgyümölcsök, pite, sütemény, pizza morzsolódás nélküli felszeleteléséhez.

cucumber-163954_1280-1024x675Hámozókés

A 9-13 centis hámozókés a nagy precizitást igénylő műveletekhez való, és mindenféle kisméretű élelmiszerhez alkalmazhatjuk. A puha gyümölcsöt például anélkül felvághatjuk vele, hogy a gyümölcshús megsérülne.  Almahámozáskor a vékony héj alá mehetünk vele, és könnyen kivehetjük vele a magházat is. A friss fűszernövények felvagdalásához is alkalmas, bár vannak, akik szerint azokat kézzel tépkedni jobb. Javasoljuk sárgabarack, szilva, bogyós gyümölcsök, alma, mogyoróhagyma, fokhagyma, friss fűszernövények aprításához vagy hámozásához.

Hogyan válasszunk kést?

Egy magas széntartalmú, edzett acélból készült rozsdamentes kés, amelyet egyetlen darabból kovácsoltak, optimális stabilitású. A kés acélnyelét általában fával vagy műanyaggal borítják – hogy kinek melyik tetszik, ízlés kérdése. A fa talán esztétikusabb, a speciális műanyag nyél viszont ellenállóbb, strapabíróbb.  Nem jó, ha egy kés pengéje vagy nyele túl nehéz a másik rovására. Vásárlás előtt ezért nézzük meg azt is, hogy egyensúlyban van-e: a penge és a nyél határán helyezzük a kést egyik ujjunkra, a jó kés nem fog elbillenni egyik oldalra sem.

 Ápolás

Természetesen ezek az eszközök is igénylik a karbantartást, időnként bizony meg kell őket élezni vagy éleztetni. Mivel a kések “lelke” az élük, figyeljünk oda a tárolásukra is. A leghatásosabb védelmet a különféle késblokkok, falra szerelhető mágneses késtartók biztosítják. Minden használat után tisztítsuk meg azonnal: meleg, mosószeres vízzel mosogassuk el és töröljük szárazra, ne tegyük mosogatógépbe.

Milyen a jó kés?

  • borotvaéles
  • kiegyensúlyozott
  • a penge és a nyél közötti átmenet sima kialakítású
  • a legjobb, ha a penge egészen a nyél végéig ér
  • a nyél anyaga jó tapadású, kellemes tapintású, jó fogású

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Készíts aszalással nassolnivalót a télre!

eteltcsakokosan

Rendelj biztonságosan!

eteltcsakokosan

Tüskés barátunk a szeder

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató