Ételtcsakokosan

Nyáron hűsen, télen forrón

2016. január 15.

Sokféle teát ismerünk, az elkészítési és ízesítési módokról nem is beszélve. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány különleges ötletet arra, mivel „dobhatjuk fel” téli délutánjainkat, ha a sötétből és a hidegből hazaérve forró italra vágyunk.

tea-623796_640Sokáig luxuscikknek számított a tea, amely a 17. században érkezett meg Európába. Manapság sokan csak a filteres változatát ismerik és vásárolják, de ha van rá keretünk, érdemes a szálas teát is keresni. A teacserje leszedett leveleiből a fajtára jellemző, különböző „utómunkálatok” során lesz fogyasztásra kész tea. Ezek a munkák általánosságban: a levél hervasztása, fonnyasztása, erjesztése (más néven fermentáció) és végül a szárítás. A fermentáció erőssége alapján négyféle teát ismerünk, a fehér, sárga, vörös és fekete teát. A zöld tea nincs erjesztve, ezt a fajtát ezért szűz teának is nevezik.

Fekete teából készíthetünk mézes-áfonyás teát. Egy liter forró vízhez tegyünk 3 filteres vagy 2 teáskanálnyi szálas teát és 3-4 percig áztassuk. Közben két maréknyi mirelit áfonyát olvasszunk fel serpenyőben, és egy szűrőn keresztül nyomjuk ki a levét. Öntsük az áfonyalét a teához, tegyünk bele mézet (és citromlevet) ízlés szerint.

Tudta? A fehér tea előállítása a friss levelek szabad levegőn való kevergetésével és szárításával történik

cup-617422_640Ugyancsak fekete teából készíthetünk házilag almás-fahéjas ízesítésű italt. A tűzhelyre feltett teavízbe forrásig tegyünk egy szál vagy több kis darab fahéjat (1 l vízhez elég 5-6 db, és többször felhasználható), majd vegyük ki, és tegyünk bele 2 teafiltert vagy egy púpozott teáskanál szálas fekete teát. Áztassuk 3-4 percig. Tegyük bele egy megmosott, meghámozott almának a felét, gerezdekre vágva. Az almát az után is benne hagyhatjuk, hogy a teafüvet már eltávolítottuk. Ízesíthető mézzel vagy cukorral, citrommal, de önmagában is nagyon finom.

Aki pedig szereti a gyömbért, zöld teával kombinálva igazán finom italt készíthet. Néhány centis, megmosott, friss gyömbért reszeljünk le, és fedő alatt forraljuk fel egy-másfél liter vízben. A zöld teafajtákhoz ne használjunk lobogó vizet, várjuk meg, hogy néhány fokot hűljön. Tegyünk az edénybe 1-2 filteres vagy 1 csapott teáskanál zöld teát, 2 percig hagyjuk benne. Ízesítsük mézzel, citrommal, de egy narancs levét is belefacsarhatjuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Habtejszínes foszlós kalács

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató