Ételtcsakokosan

Nyáron hűsen, télen forrón

2016. január 15.

Sokféle teát ismerünk, az elkészítési és ízesítési módokról nem is beszélve. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány különleges ötletet arra, mivel „dobhatjuk fel” téli délutánjainkat, ha a sötétből és a hidegből hazaérve forró italra vágyunk.

tea-623796_640Sokáig luxuscikknek számított a tea, amely a 17. században érkezett meg Európába. Manapság sokan csak a filteres változatát ismerik és vásárolják, de ha van rá keretünk, érdemes a szálas teát is keresni. A teacserje leszedett leveleiből a fajtára jellemző, különböző „utómunkálatok” során lesz fogyasztásra kész tea. Ezek a munkák általánosságban: a levél hervasztása, fonnyasztása, erjesztése (más néven fermentáció) és végül a szárítás. A fermentáció erőssége alapján négyféle teát ismerünk, a fehér, sárga, vörös és fekete teát. A zöld tea nincs erjesztve, ezt a fajtát ezért szűz teának is nevezik.

Fekete teából készíthetünk mézes-áfonyás teát. Egy liter forró vízhez tegyünk 3 filteres vagy 2 teáskanálnyi szálas teát és 3-4 percig áztassuk. Közben két maréknyi mirelit áfonyát olvasszunk fel serpenyőben, és egy szűrőn keresztül nyomjuk ki a levét. Öntsük az áfonyalét a teához, tegyünk bele mézet (és citromlevet) ízlés szerint.

Tudta? A fehér tea előállítása a friss levelek szabad levegőn való kevergetésével és szárításával történik

cup-617422_640Ugyancsak fekete teából készíthetünk házilag almás-fahéjas ízesítésű italt. A tűzhelyre feltett teavízbe forrásig tegyünk egy szál vagy több kis darab fahéjat (1 l vízhez elég 5-6 db, és többször felhasználható), majd vegyük ki, és tegyünk bele 2 teafiltert vagy egy púpozott teáskanál szálas fekete teát. Áztassuk 3-4 percig. Tegyük bele egy megmosott, meghámozott almának a felét, gerezdekre vágva. Az almát az után is benne hagyhatjuk, hogy a teafüvet már eltávolítottuk. Ízesíthető mézzel vagy cukorral, citrommal, de önmagában is nagyon finom.

Aki pedig szereti a gyömbért, zöld teával kombinálva igazán finom italt készíthet. Néhány centis, megmosott, friss gyömbért reszeljünk le, és fedő alatt forraljuk fel egy-másfél liter vízben. A zöld teafajtákhoz ne használjunk lobogó vizet, várjuk meg, hogy néhány fokot hűljön. Tegyünk az edénybe 1-2 filteres vagy 1 csapott teáskanál zöld teát, 2 percig hagyjuk benne. Ízesítsük mézzel, citrommal, de egy narancs levét is belefacsarhatjuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Frissen fogyasztandó!

eteltcsakokosan

Megehetem?…

eteltcsakokosan

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató