Ételtcsakokosan

Tapas világnap

2017. június 15.

Június 15-én van a tapas világnapja. Ezen a napon az egész világon számos bár és étterem kínál tapaszokat rendhagyó árakon, de lesznek nyereményjátékok, kóstolók és más izgalmas események is.

Spanish tapas starters on old wooden table

A tapas tulajdonképpen étvágygerjesztő falatka, amit sör, bor vagy spanyol almabor mellé fogyasztanak. Léteznek hideg és meleg tapasok, ropogós bagetten vagy éppen agyagedénykében kínált változatok, és sok vendéglátóhelynek van saját “specialitása” is. Noha eredetileg arra szolgálnak, hogy meghozzák az ember étvágyát az ebéd vagy a vacsora előtt, néhány tapas megkóstolása után a főétel bizony könnyen feledésbe is merülhet.

A tapas eredetéről számos legenda kering, köztük a XIII. században élt X. Alfonz királyé. A „Bölcs” jelzővel illetett spanyol uralkodó egy alkalommal úgy rendelkezett, bora mellé egy kis adag ételt is szolgáljanak fel neki kísérőnek. Más elképzelések szerint a kocsmárosok találékonysága indította el a hagyományt, akik a pohar italt gyakran kenyérrel és felvágottal „fedve” (spanyolul: tapada) kínálták, hogy a bogarak ne mászhassanak bele.

A tapas ára változó. Egyes helyeken külön kell őket rendelni, míg másutt a falatkák az ital mellé járnak. Ebben az esetben a ház választja ki a tapast: gyakran valamilyen tradícionális falatkát vagy a napi ajánlatot kínálják. Ha pedig ízlett és egy kicsit nagyobb adagra vágysz, a “ración” feliratot keresd az étlapon.

Forrás: http://www.spain.info

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sokszínű saláták

eteltcsakokosan

Az ősz királynője a hecsedli

eteltcsakokosan

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató