Ételtcsakokosan

Nassolj egészségesen!

2020. november 3.

Rengeteg zöldségből készíthetünk gyorsan, egyszerűen, és olcsón, kifejezetten ízletes és ráadásul tápanyagtartalma miatt egészséges chipset.

Felsorolunk egy pár alkalmas zöldséget, és leírjuk, hogy mik az elkészítésük alapvető fogásai, majd egy konkrét receptet is adunk, kipróbálásra. Készíthetünk zöldségchipset édesburgonyából, répából, zellerből, céklából, sütőtökből, retekből, fehérrépából, gombából, és még nagyon sok mindenből. Esetleg gyümölcsökből is, de most csak a zöldségekre koncentrálunk. A zöldségchips, kellemesen fűszerezve nem csak egyedi és izgalmas ízélményt ad, de tele van vitaminnal, nyomelemekkel, fontos tápanyagokkal. És természetesen több zöldséget is variálhatunk, így fokozva a kulináris élvezetet.
És akkor a recept:
3 db közepes sárgarépa
2 db közepes cékla
2 db kisebb édesburgonya
1 fej karalábé
fűszerek: só, bors, szárított petrezselyem, fűszerpaprika, szárított fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Egészen vékonyra szeleteljük reszelőn, vagy – ha ügyesek vagyunk – késsel karikázzuk. Egy rétegben sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a szeleteket, és előmelegített sütőben 160 °C fokon 30 percig süssük. Egy alkalommal mindegyiket átfordítjuk, ehhez tiszta csipeszt használva. Még forrón tegyük át egy tálba a ropogós chipseket, fűszerezzük ízlés szerint, majd jól rázzuk össze. Frissen az igazi!
Ha dobozban eltesszük későbbre, akkor sajnos visszapuhul. Érdemes kísérletezni más zöldségekkel: retek, zeller, fehérrépa, valamint fűszeres olajjal vékonyan meglocsolni sütés előtt.
A chipset mártogathatjuk fokhagymás tejfölbe, vagy egyéb frissen készült szószokba is.
Tippek:
Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ez legyen minden nap a tányérodon

eteltcsakokosan

A nyári vendégvárás 12 pontja

eteltcsakokosan

Rendszeresen fogyassz levest!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató