Ételtcsakokosan

Műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból

2016. július 22.

Határérték feletti formaldehid kioldódás miatt kínai eredetű műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból több európai tagállamban. A Jade Temple márkajelzéssel és HVS14050502 tételazonosító jelöléssel forgalmazott termékből – egy német kereskedő közvetítésével –Magyarországra is érkezett.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki rendelkezik háztartásában a kínai motívumokkal díszített műanyag evőpálcika készlettel ne használja.
A termék azonosító adatai:

  • márkajelzés: Jade Temple
  • tételazonosító: HVS14050502

A termék magyarországi forgalmazójánál az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv vizsgálatot indított az ügyben.
Pálcika
Ismertető a jogszabályi háttérről
A Bizottság az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendeletének II. fejezet 11. cikk (1) bekezdése és I. melléklete értelmében a formaldehid specifikus kioldódási határértéke legfeljebb 2,5 mg/dm2 lehet. Ez az érték 15 mg/kg-nak megfelel meg. A vizsgált evőpálcikából ezzel szemben 11 mg/dm2 (vagyis 65 mg/kg) mértékű formaldehid kioldódást mértek, ezért azt a rendelet 4. cikke értelmében nem lehet forgalomba hozni.
Tudta?
Csökkentheti az egészségre káros anyagok kioldódását, ha

  • az ételek elkészítése és tárolása során nem használ sérült műanyag eszközöket,
  • mikrohullámú sütő használata esetén az étel felmelegítéséhez a porcelán vagy üvegedényeket részesíti előnyben,
  • műanyag edényei tisztántartásához nem használ erős tisztító/súrolószereket,
  • nem tölt forró italt és élelmiszert műanyag tárolóedénybe,
  • nem tárol hosszabb ideig savas italokat műanyag palackban/pohárban,
  • kínáló konyhai eszközök vásárláskor lehetőleg (pl. nyársak, saslik pálca, evőpálcika) a természetes anyagokat válassza,
  • háztartásában a festékanyagmentes üveg, porcelán vagy kerámia eszközöket részesíti előnyben a műanyagokkal szemben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kell-e valamilyen képzettség…?

eteltcsakokosan

Citrusok és kézmosás

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató