Kollégiumi sorozatunk utolsó részéhez értünk és a főzési folyamat utolsó állomásához. A mosogatás általában nem tartozik a kedvenc házimunkák közé, és ha kollégiumba kerül az ember már arra sem várhat, hogy valaki a családból elvégzi majd helyette. Az alábbiakban adunk néhány tippet, mire érdemes odafigyelni mosogatáskor.
- Időt és energiát spórolhatsz, ha nem várod meg, hogy az ételmaradék rászáradjon az edényre.
- Az edényeket forró, mosogatószeres vízzel mosd el, majd tiszta, meleg folyóvízzel öblítsd le őket.
- A mosogatást érdemes a poharak, evőeszközök elmosásával kezdeni, majd következhetnek a tálalóedények és végül a főzéshez használt edények. Az álló mosogatóvizet gyakran, többször is érdemes cserélni! Ha a víz elszíneződött, a medence szélén szennyeződés kiválás van, azonnal cseréld le. A zsíroldószeres mosogatást minden esetben meleg folyóvizes öblítés kövesse.
- Hagyd lecsöpögni az edényeket! Ha erre nincs lehetőség, akkor papírtörlővel, vagy tiszta, vasalt konyharuhával töröld szárazra!
- Ne használj csorbult, karcos edényeket, eszközöket, ugyanis ezeket sokkal nehezebb tisztán tartani!
- Minden használat után mosd le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavard ki és mindig tartsd száraz helyen!
- A mosogatóeszközöket gyakran kell cserélni, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára.
- A mosogatószivacsot csak mosogatásra használd!
Korábban megjelent kollégistáknak szóló cikkek:
Kicsi a hűtőszekrény? Maximalizáld az élelmiszerbiztonságot!
Mikró tippek