Ételtcsakokosan

Mitől finom a tészta?

2015. február 5.
1024px-Pasta_2006_2-400x288

Lenyűgöző az olasz tészták változatossága, a sok szín és forma. Összegyűjtöttük, hogy melyik forma milyen mártással ad ideális párosítást. Természetesen nem kötelező ezeket betartani, viszont több generáció kipróbálta és bevált. Nem úri muri, hiszen a hagyományos magyar tésztaételek is meghatározott tésztával ismertek, hiszen a túrós csusza sem az igazi spagetti tésztával.

1024px-Pasta_2006_2-400x288

Mártások és tésztafélék

A rövid és csőszerű tészta pl. penne, rigatoni, rotini, farfalle jól magába zárja a sűrű mártást, a darabosabb szószok hozzávalói jól illenek a tészta méretéhez, üreges belsejük is sokat felvesz a mártásból. Nagyobb méretben sütéshez kiválóan alkalmas. A mártás készülhet sűrű paradicsommártásból, húsból, zöldségből, akár sajtból, vagy tenger gyümölcseiből.

640px-Pasta_2006_1-400x445

A hosszabb és lapos fajták pl. spagetti, linguini, fettuccini a simább, egyenletes mártáshoz valók, mert a folyadék és az olaj megtapad a felületükön. A mártás lehet: pestó, húsos, zöldséges ragu, vagy olajból, fokhagymából, paradicsomból és friss chiliből készült szósz.

1280px-Pasta_2006_3-1024x588

Az apró tészták pl. stelline, ditalini, orzo levesekbe valók, gyakori betét zöldséglevesben, mint a minestrone.

Érdekességek a nevekről

A tészta zacskóján feltüntetett név sokat segíthet a tészta alakjára vonatkozóan is. A tészta nevének végződései sokat elárulnak: -ricce a tészta széles hullámos, a -nidi a tésztából gyárilag kis fészkeket készítettek, -rigate felszíne rücskös,míg -lisce sima felszínű tészta. Az -oni méretre nagyobb, míg az -ini vagy -ette a kisebb méretre utal. Milyen szerencse, hogy általában átlátszóak a zacskók, vagy illusztráltak a dobozok.

A tésztafőzés szabályai

Mindig nagy fazékban és sok vízben főzzük a tésztát! Amikor forr, akkor tegyük bele a sót és dobjuk bele a tésztát, ilyenkor kis olajat is öntsünk, nehogy összetapadjanak a szálak vagy darabok, illetve, hogy ne fusson ki a főzővíz. Lefedjük a fazekat, hogy minél gyorsabban újra felforrjon a víz, majd ha már újra lobog levehetjük és kevergetjük, megelőzve a letapadást. A tészta akkor jó, ha al dente, vagyis éppen megfőtt, de még ruganyos. 

Fontos a leszűrés folyamata is, ne tartsuk sok ideig a szűrőben a tésztát, mert ragacsossá válik, nem lesz csúszós ami a mártás szempontjából fontos, csúszósan jobban bevonja.  Rövid cspegtetés után tegyük előmelegített tálba és kevés olajat öntünk rá, vagy közvetelenül a szószba borítjuk, recepttől függően.

Mindig fontos az időzítés, a tészta készüljön a legvégén, mivel frissen főzve a legfinomabb, így a szósz is előbb legyen kész, mint a tészta.

Ha kedvet kaptak, hogy frissen, otthon, házilag késztsenek tésztát, akkor alábbi cikkünkből minden lépést megtudhatnak.

Képek forrása: wikimedia.org

Háttéranyag:Nélkülözhetetlen tészta könyv

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

"Kívül-belül ujjamon egy maszat se maradjon!"

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

A feliratok között mi a különbség?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató