Ha már megunta a család a megunhatatlan muffint és annak kimeríthetetlen variációit, akkor van egy-két tippünk, mire is használhatnánk még a muffinsütőt.
Fagyasztás
Nyár lévén, jöhet a sorbet, a házi fagyi, a jeges krémek! Végy egy pohár natúr joghurtot, dobálj bele megmosott, lecsepegtetett, apróra kockázott idénygyümölcsöket és öntsd bele ¾-éig a muffinsütő egyik kis mélyedésébe (formájába). Ezt lehet különböző gyümölcsökkel variálni, így mikor megkérdezzük a vendégeket, hogy milyen házi fagyit hozhatok, lesz ám miből válogatni! Helyezd a feltöltött formákat jégszekrénybe, majd ha megfagytak, egy helyes kis tányérra borítsd ki, és fahéjjal meghintve, mentával vagy citromfűvel díszítve tálalhatod is!
Készíthetsz ilyen jégkrém-féléket 100% gyümölcslevekből, de bátran kísérletezz turmixok, smoothie-k fagyasztásával is.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- A gyümölcsöket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A muffinsütő legyen tiszta, minden használat után mossuk el meleg vízzel és mosogatószerrel.
Limonádéhoz
Alaposan megmosott biocitrom-karikát/karikákat helyezz bele a muffinsütő formájába és engedj rá hideg vizet. Helyezd a mélyhűtőbe, majd, ha megfagyott, mint egy óriási, ízesített jégkockát használhatod a kancsóban, felszolgált italok hűtésére.
Tippek:
- Lehetőség szerint biocitromot használjunk.
Rántotta
Ami kell hozzá: 7 tojás és 2 evőkanál tej, egy kis sóval és borssal, továbbá a muffinforma, melyet kikenünk vajjal.
Belerakod kedvenceidet, amit otthon találsz, pl. zöldborsó, kecskesajt, pirított gomba, szalonna, reszelt sajt, paradicsom és paprika, majd a tojásos keveréket ráöntjük.
15-20 percig süssük a sütőben 180 °C-on, ropogósra, és máris kész a különleges muffinos rántotta.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Ellenőrzött helyről szerezzük be a hozzávalókat!
- Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
- Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.
- A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
- Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.
- A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
- Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
- Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
- A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
- Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
- A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
Tálalás
A muffinsütő tökéletes szervírozó eszköz is. Ha egy könnyű nyári vacsorához mártogatósokat, szószokat szolgálsz fel, miért is ne tedd ezt a muffinsütőben tálalva?
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Mindig legyen tiszta a tálaló edény és a szervírozó eszközök.
Cserép
Ha sütőforma „megöregedett”, és úgy gondolod, hogy sütésre már nem lesz alkalmas, akkor használd virágcserépként. Mini kaktuszokat vagy mini fűszernövényeket is ültethetsz bele. Szép éke a konyhának, persze kell hozzá egy szélesebb ablakpárkány is, tudom 🙂
Foto: Pinterest