A válasz egy újabb kérdés lehet – mire nem jó az édesburgonya? Minden elkészíthető belőle, amit például burgonyából, répából vagy sütőtökből készítenénk.
Az édesburgonya, (Ipomoea batatas), más néven batáta, a szulákfélék családjába tartozó növény, rendszertanilag nem rokona a burgonyának. Főként a gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Leggyakoribb a narancssárga húsú fajta, de találkozhatunk fehér, lila és vörös színű változatával is. Amerika trópusi vidékein őshonos növény, de Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül, Óceániáig a világ szinte minden trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, a fejlődő országokban gyakori táplálék. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál, ezen kívül készítenek belőle lisztet és keményítőt is. Magyarországon csak az elmúlt években vált népszerűvé. Magas a C-, B2 és B6– és E-vitamin tartalma, ezen kívül káliumban, a rézben és a mangánban gazdag. Különösen a sárga húsú fajtának rendkívül magas a β-karotin tartalma is, ami az A-vitamin előanyaga.
Termesztés
Az édesburgonya hazájában évelő, de fagyérzékenysége miatt a mérsékelt égöv alatt csak egynyári növényként használható. Minimum 11°C hőmérsékletre van szüksége, így lakásban évelő is lehet. Szaporítása a gumóival a legegyszerűbb, tél végén, védett helyen, homokos földkeverékben vagy félig vízben elmerítve. Ha ezt a módszert választjuk, fontos, hogy a vízbe tegyünk egy kis darab faszenet és kéthetente cseréljük, így megakadályozhatjuk a gyökérrothadást. Egy hét után megjelennek a gyökerek, majd három hét után a levelek is. Ha a hajtások már 10-15 cm hosszúak, akkor dugványozhatók. Májusban, miután meggyökeresedtek a dugványok, kiültethetjük őket a szabadba, lehetőleg napos helyet válasszunk. Üde, jó vízáteresztő talaj ideális számára, valamint fontos a jó nitrogénellátottság.
Vásárlás
Édesburgonya gumót szinte egész évben vásárolhatunk a hipermarketekben. Általában ömlesztve árulják. Ügyeljünk rá, hogy friss darabokat válasszunk, melyeknek a bőre feszes, sima. Kerüljük a túlságosan nagy darabokat, ezek fásak lehetnek.
Tárolás
Magas nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható. Tegyük inkább száraz, hűvös helyre, mint hűtőszekrénybe, mert megkeseredik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának.
Felhasználás
Kiváló választás köretnek, elkészíthetjük süthetve, főzve, párolva, grillezve, pürésítve. Akár édes süteményt vagy lepényt is készíthetünk belőle. Íze jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, gyömbérrel, kókusszal.
Receptek
Édesburgonyás-kecskesajtos pite:
- 35 dkg édesburgonya
- 25 dkg leveles tészta
- 1 tojás felverve
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg keményebb kecskesajt
- 2 evőkanál tökmag
- 1 kis piros chilipaprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss petrezselyem aprítva
- só
- bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C fokra. Az édesburgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel hajszálvékonyra, majd forró vízben kb. 3 percig blansírozzuk. Nyújtsuk ki a kész leveles tésztát lisztezett felületen. Vágjuk 8×16 cm-es téglalapokra, és egy villával alaposan szurkáljuk meg, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A felvert tojással kenjük meg a tésztalapokat, majd egy kenőkéssel kenjük meg a tejföllel is úgy, hogy a szélén hagyjuk fél cm-es keretet. Az édesburgonyával rakjuk ki a lapokat, a széleket üresen hagyva. Sózzuk, borsozzuk, osszuk el rajtuk a felaprított kecskesajtot, majd a tetejét szórjuk meg tökmaggal és aprított chilivel, a széleket óvatosan hajtsuk vissza. 20-25 perc alatt süssük készre. Amíg sül a tészta, az olívaolajat keverjük össze az aprított fokhagymával, petrezselyemmel és egy csipet sóval. A frissen sült forró piték tetejét ezzel kenjük meg. (Forrás: mindmegette.hu)
Édesburgonya egytálétel:
- 50 dkg édesburgonya
- 25 dkg spenót
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon vagy sonka
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csipet só
- bors ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
Tisztítsuk meg a zöldségeket, az édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk és kockázzuk fel a sonkát. Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót. Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc), majd végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.
Édesburgonya chips joghurtos mártogatóssal:
- 1 db édesburgonya
- 3 ek. napraforgó olaj
- 2 dl natúr joghurt
- só
- rózsabors
Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, csíkokra felszeleteljük. Tepsire helyezve meglocsoljuk olajjal, enyhén megsózzuk, majd 180°C fokon, 20 perc alatt megsütjük. A sütés felénél forgassuk meg a szeleteket. Amíg sül, elkészítjük hozzá az egyszerű mártogatóst, a joghurtot ízesítjük sóval, rózsaborssal.
Kép forrása: taplalkozasnevelde.blog.hu, agroinform.hu