Ételtcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

2020. február 24.

Pár masszív, strapabíró vágódeszka minden konyha alapfelszereltségéhez hozzátartozik. Igen ám, de milyet válasszunk? Fát vagy jó minőségű műanyagot?

A kérdés egyértelműen nem dönthető el, azonban mindkét típus mellett felhozhatók a gyakorlati használattal összefüggő érvek, ezek alapján érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőbbet. (Itt most nem beszélünk a profi séfek által használt márványlapokról.)
A műanyag vágódeszkák könnyebben rendben tarthatóak, a fából készülteket viszont alaposabban kell fertőtleníteni és tisztítani. Ezért tilos több országban a fa vágódeszkák éttermi használata. Ráadásul tisztításuk nem csak a fertőtlenítés miatt macerásabb, hanem azért is, mert amíg a műanyag vágódeszkákat nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe, a fa eszközök esetén sokszor csak a kézi mosás javasolt.
A fát sem kell leírni, szintén vannak előnyös tulajdonságai, csak hogy nehezebb legyen a döntés. A baktériumokkal folytatott harc kérdése még nem lefutott, hiszen egy kisebb háztartásban nyugodtan sor kerülhet a rendszeres és alapos tisztításra. És hozzá kell tenni, hogy a műanyag deszkák könnyebben sérülnek, a késsel okozott apró vágatokban, karcokban pedig békésen eléldegélnek a különböző kórokozók.
Összességében a fa strapabíróbb a műanyagnál, és nehezebb is használat közben késsel megsérteni, ezért nem egyértelmű, hogy az egészségügyi szempontokat figyelembe véve végső soron melyik ajánlható inkább.
Hogyan tisztítsuk? A műanyag deszkákat a legpraktikusabb mosogatógépben tisztára mosni. Fa vágódeszka esetén jó módszer, ha alaposan bedörzsöljük sóval, majd forró, mosószeres vízzel elmossuk. Arra viszont figyelnünk kell, hogy teljesen szárazan tegyük csak el őket a szekrénybe, illetve időnként érdemes bekenni speciális olajjal is.
Ha ezek után még mindig bizonytalankodunk, érdemes egy további véleményt is meghallgatni: egy amerikai élelmiszerbiztonsági szakértő szerint a húsokhoz műanyagot, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kenyérhez és sajthoz pedig fa vágódeszkát jobb használni.
 
 
 
 
 
 
Forrás:
https://www.rd.com/food/recipes-cooking/plastic-or-wooden-cutting-board/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

9 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató