Ételtcsakokosan

Manapság már azt sem tudjuk, hogy milyen zöldségek és gyümölcsök mikor érnek, hiszen mind a hipermarketek, mind a zöldségesek bódéi tele vannak gyönyörű áruval.

Emlékszem, gyerekkoromban vártuk a déligyümölcsöket télen, majd a primőröket kora tavasszal. Nem ettünk paradicsomot télen, csak nyáron, amikor érett.

(Itt azért halkan jegyzem meg, hogy a ’90-es években édesapám már télen is vett paradicsomot, ami akkor őt büszkeséggel töltötte el, hogy megteheti, hogy megveszi. Mi persze szívesen fogyasztottuk, az újdonság erejével hatott abban az időben.)

Ma már, hogy egyre tudatosabbak vagyunk, arra is figyelnünk kell, hogy idénygyümölcsöket, idényzöldségeket fogyasszunk, az adott évszaknak megfelelően.

Ma az a jó zöldséges, akkor trendi egy hipermarket, ha egész évben minden kapható ott. Mégis kezd trendi lenni az egészségtudatosság vagy a tudatos vásárlás is, így magyarjaink egy részét nem csábítja a színkavalkád vagy a gyönyörű, tökéletes formák, inkább türelemmel alkalmazkodnak a természethez, s belátják, mindennek megvan a maga (érési) ideje!

A vicc az egészben az, hogy nemcsak egészségesebb, vagy mondjuk természetesebb is így, de olcsóbban meg is ússzuk a vásárlást.

Képzeljük csak el, milyen termesztési körülmények, vegyszerek, serkentők és egyéb hajcihő szükséges ahhoz, ahogy valami azzal ellenkezőleg kezdjen el a természetben élni, mint amely genetikailag kódolva van benne! Nem is beszélve a hosszú utaztatásról, amikor távoli helyekről érkeznek be hozzánk a gyümölcsök és zöldségek! Vagy éretlenül szedték le azokat, és utolérnek, vagy vegyszerekkel kezelik felületileg, hogy túléljék az utat és kelendőek maradjanak. Hányszor írjuk le és mondjuk el a figyelmeztetést, reszelt citrom- és narancshéjat csak akkor használj fel, ha bioboltban vásároltad!

Szóval valóban nem csak a politika és a magyarságtudat, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy mindent a saját érési idejében fogyasszunk.

De hát akkor mit is együnk télvíz idején, ha mégis frissre vágyunk?

Együnk savanyú káposztát, de ehetünk kelkáposztát vagy lilakáposztát, sütőtököt, céklát, krumplit, répát, gyökeret, retket, zellert. De jól raktározható, tárolható a kökény, a csicsóka, az alma, a birsalma vagy a naspolya is.

Sokféle receptet osztottunk már meg káposztafélékről, sütőtökről, na meg a felsorolt gyümölcsökről, de méltatlanul hanyagoljuk el a gyökérzöldségeket, vagy legalábbis kizárólag a levesbe tartogatjuk őket. Pedig a tápértékük nagyon magas, konyhailag könnyen előkészíthetőek és ilyenkor télen is a legolcsóbbak!

Emlékeztek még egy korábban leírt répakrém receptemre? Reszelt répa, só, bors, tejföl, majonéz, füstölt sajt, trappista sajt és máris kész a szendvicsfeltét! Azok is imádják, akik először kétkedve néztek rá, a répa miatt.

cékla saliDe van egy gyors céklasali receptem is 🙂 Hámozzatok meg céklát és almát, alaposan mossátok meg, majd reszeljétek le, sózzátok, borsozzátok! Az adagnak megfelelően készítsetek hozzá dresszinget: majonéz, tejföl, darált dió, kevés snidling, dióolaj társításával. Jól keverjétek össze, és egy nagy adag frissen sülthöz tálaljátok 🙂 Jaj, de finom!

Ne felejtsétek el, hogy a salátákat is, mint minden egyéb (főtt) ételt hűtőben kell tárolni, ha nem fogyasztottátok el frissen!


 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire jó a maghőmérő?

eteltcsakokosan

Online okosan

eteltcsakokosan

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató