Ilyenkor szinte csak csipkebogyót lehet találni hazánkban, megmutatjuk mi mindent lehet készíteni ebből a piros gyümölcsből, amit kár lenne kizárólag dekorációnak használni.
Egyszerű, egészséges, karakteres: csipkebogyó likőr
Hozzávalók
- 1 kg csipkebogyó
- 1,5 l szagtalan pálinka (pl. alma)
- 15-30 dkg cukor
- 1-2 dl víz
- 1 kis rúd fahéj
- 1 (bio) narancs héja
Elkészítése:
A bogyókat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk össze, majd 5 literes üvegbe téve töltsük fel a pálinkával és adjuk hozzá a fahéjat, bio narancshéjat. Két héten keresztül hagyjuk állni, naponta rázzuk fel. Ezután egy durva szűrőn a darabos részét szűrjük le, majd kávé filteren vagy gézen át szűrjük ki belőle a finom szálakat. A cukorból kevés vízzel főzzünk szirupot és kihűtve töltsük az italhoz. Az italt kóstolgatva állítjuk be az ízlésünknek megfelelő édességet. A likőrt legalább egy hónapig érleljük a fogyasztás előtt. (Kép forrása: tuzrolpattant.postr.hu)
Pepecselős, de finom: csipkebogyó (hecsedli) lekvár
Hozzávalók
- 2 kg csipkebogyó
- 1 kg cukor
Elkészítése:
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél főzzük. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. A hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzzük és kétszer passzírozzuk, így először a pépet forraljuk újra, nagyon figyelve, hogy oda ne égjen. Majd passzírozzuk át ismét. Az így keletkezett pépet mérjük le, majd adjuk hozzá a cukrot: 1 kg pépre 50-60 dkg cukrot számoljunk. Még 20 percig főzzük és az elkészült lekvárt azonnal üvegekbe töltjük és lezárjuk (celofánnal, vagy csavaros tetővel, legkönnyebb dolgunk a csatos üvegekkel van). Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Kép forrása: flickr.com)
Tipp: alaposan mossuk el vagy főzzük ki az üvegek, a mai világban nagy könnyebbséget jelent a mosogatógép. Töltsük meg a gépet kizárólag a betevéshez szükséges üvegekkel és magas hőmérsékletű programot futtassunk le.
Immunerősítő ital: csipkebogyó tea
Hozzávalók
- 1 marék friss csipkebogyó vagy
- 2 evőkanál szárított csipkebogyó
- víz
Elkészítése:
Vágjuk le mindkét végét a bogyóknak, majd vágjuk félbe mindet. Tegyük egy lábosba, öntsünk rá vizet és melegítsük föl, de véletlenül se forraljuk, mert nem tartja meg értékes C-vitamin tartalmát. Fogyaszthatjuk azonnal ízlés szerint ízesítve, vagy hagyhatjuk állni (legfeljebb 12 órán át) a keveréket és fogyasztás előtt meleg vízzel felöntjük. Szárított termés esetében 3-4 óráig érdemes áztatni, majd meleg vízzel felönteni.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!
- Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!
- Alaposan mossuk meg és cseppegtessük le a szemeket mielőtt felhasználjuk!
- A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!
- Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.