Ételtcsakokosan

Minden amit a vágódeszkákról tudni kell

2014. február 28.

A konyha egyik alapeszköze a vágódeszka. Mindig kéznél van, hiszen a főzés minden fázisában szükségünk van rá. Lehet kicsi, nagy, vékony, vastag, szögletes vagy kerek, falra akasztható, faragott vagy egyszerű, aprítunk rajta: húst, zöldségeket, tojást, kenyérféléket, süteményeket, fűszereket. De melyik a jobb? Első próbálkozásként megkérdeztük olvasóinkat a facebook-on.

A közvélemény kutatásnak az ötletét egy felfedezésről szóló hír adta, miszerint a fa vágódeszka természetesebb, higiénikusabb társainál. A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai bizonyították, hogy a fa vágódeszkáról az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9%-át eltűnt, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok nagyszerűen érzik magukat. A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni – ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített. A fertőtlenítő (baktericid) hatás ezáltal nem lett bizonyítva, minden esetre érdekes megfigyelés.

Tehát megkérdeztük olvasóinkat és az eredmény igazolta a későbbiekben leírt élelmiszer-biztonsági ajánlásokat: a fa került ki győztesként (kemény fából készült, jó állapotú deszkát használnak, tehát leggyakrabban a résmentes, nagy deszkák találhatóak az olvasóink konyhájában).

vagodeszka_infograf

Megállapítások:

 

Előnyök

Hátrányok

Fa

higiénikusabbak

nehezebbek, több helyet foglalnak

Műanyag

különböző színben és stílusban kaphatóak, mosogató gépben is tisztíthatóak, könnyűek

karcolódnak, gyorsan kopnak

Üveg

könnyen tisztíthatóak

csorbíthatják a kést és balesetveszélyesek, könnyen törinek, szilánkokat eredményezhetnek használat közben

Tippek:

  • Minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak, ezáltal kerüljük el a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket.
  • Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.
  • A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.
  • Tisztítás:
  1.  Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon pl. függőlegesen, ne vízszintesen, mert inkább beszívódik a víz, mint elpárolog a felületéről. Természetes megoldás ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.
  2. Műanyag- és üveg vágódeszkát mosogatógépbe is tisztíthatunk, fertőtlenítő szereket is alkalmazhatunk, de itt is a természetesség legyen az első: használhatunk ecetet, vagy szódabikarbónás vizet, ezen művelet után mosogatni mindenképp szüksége.
  • Érdemes nagyméretű vágódeszkát használni, hogy több aprítandó férjen el rajta, gyorsan és folyamatosan tudjunk dolgozni. Valamint a nagyobb felületű deszkák nem csúszkálnak, így biztonságosabb vágni rajtuk.

Kapcsolódó cikk:
HACCP otthon

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

Elkáposztástalaníthatnánk, de nem fogjuk

eteltcsakokosan

Vajon avas?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató