Ételtcsakokosan

Minden a paradicsomról

2015. augusztus 13.

Peruból származik ez a bogyós növény, melyről a mai napig vitáznak a hétköznapi emberek, hogy zöldség vagy gyümölcs-e. Népies neve: paradicska, tomata, tomató, a középkorban nevezték pomme d’ore, azaz aranyalmának, vagy Poma amoris, vagyis szerelem almájának.

tomatoes-503447_1280

Termesztése

A paradicsomot hazánkban szabadföldön, fóliasátor alatt és üvegházban is termelik. Így voltaképpen nem volna akadálya annak, hogy egész évben fogyaszthassuk. Mégis inkább nyári “gyümölcs”. Ahhoz, hogy egész nyáron legyen saját paradicsomunk, úgy legalább két fajtát ültessünk: egy korán érőt pl. K-3 és egy folyton termőt pl. Gála. koktél-pradicsom.

A palántaültetés ideje április végén van. A palántákat mélyen kell ültetni, mert a földbe került száron is gyökerek fejlődnek, amelyek fokozzák a tápanyagfelvételt. A jól begyökeresedett palánták még a kisebb májusi fagyoknak is ellenállnak. Ha részlegesen elfagytak, akkor is kihajtanak. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a palánták teljesen elfagynak, ilyenkor új palántákat kell ültetni.

A paradicsom gondos ápolást követel, mivel kapálni, gazolni, két alkalommal nitrogén műtrágyázni kell, valamint sok vizet igényel, sőt érdemes permetezni is még a bogyók megjelenése előtt. Fajtától függően karózni kell, amelyeket csak akkor távolíthatunk el, ha már eléggé megerősödött a növény töve.

Szabadföldön a paradicsom szedése általában július közepén kezdődhet meg és ősz elejéig is eltarthat fajtától függően. Ezért érdemes otthon termeszteni, hogy biztos forrásból származó zöldséghez jussunk.

  • A kertben termett bogyókat érett állapotban ajánlatos leszedni, mert a félérettek is beérnek ugyan, de az ízük sokkal kevésbé kellemes.tomatoes
  • A gyümölcsöket reggel szüreteljük, amikor a nap még nem melegítette fel őket, mert így a hűtőszekrényben hosszabb ideig, napokig eltarthatók.
  • A paradicsom teraszon, nagyobb méretű dézsában is (napos helyen) termeszthető, így könnyen juthatunk ehhez a frissítő lédús zöldséghez.

Vásárlás

Általában azt tanácsoljuk, hogy hibátlan és egészséges darabokat vegyük meg, ez a salátákba szánt termények esetében fontos. A kevésbé szép, vagy túlérett darabokat is érdemes megvenni, hiszen ezeket paradicsomléként lehet eltenni, leves vagy szósz készíthető belőlük.

Érdemes tudni, hogy Magyarországon a legjelentősebb paradicsomtermő tájak:

  • Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi),
  • Kecskemét és Nagykőrös vidéke
  • Hatvan és környéke

Az árustól bátran kérdezzük meg, hogy honnan való az áruja.

Tárolás

A kemény darabokat hűtőn kívül is tárolhatjuk, mikor már puhulnak, akkor érdemes hűtőbe tenni, hogy megállítsuk a túlérést.

Felhasználás

A paradicsom felhasználási lehetősége végtelen! Találhatunk receptet előételhez/leveshez, főételhez, salátákhoz és különböző szószokhoz. Csak pár dolgot említve: lecsó, paradicsomsaláta, töltött paradicsom, paradicsomlé illetve -leves, paradicsomos káposzta és -burgonya. Olasz ételek pl. bruscetta, bolognai és milánói szószok, pizzaszósz vagy a görög saláta alap alkotóeleme a paradicsom.

 

Rusztikus olasz paradicsomleves

Az olasz paradicsomleves olyan sűrű, hogy szinte megáll benne a kanál, valamint egy vastag szelet kenyeret is beletesznek tálaláskor.

Hozzávalókolasz-paradicsomleves

  • 1,3 kg paradicsom
  • 3 dl alaplé
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg kenyér bele
  • 2-3 babérlevél
  • 1 tk cukor
  • 50 gr parmezán
  • egy csokor friss bazsalikom
  • só, bors
  • olíva olaj

Elkészítése

Készítsük elő a paradicsomot: hámozzuk meg és aprítsuk föl. (Minden darab héját vágjuk be kereszt formában, forró vízbe dobjuk és miután felpöndörödött a vágásnál szűrőkanállal kivesszük és könnyen le lehet húzni a héját.) Kis kockákra vágjuk a paradicsomot. A hagymát és a fokhagymát is apróra kell aprítani, hogy egyenletesen és gyorsan megpárolódjon. Egy vastag fenekű lábosban kevés olíva olajon megpároljuk a hagymát, majd mikor már üveges jöhet bele a fokhagyma. A cukor hozzáadása után kicsit karamellizáljuk, majd ráöntjük az előkészített paradicsomokat és az alaplevet, sóval, borssal ízesítjük és hagyjuk forralni 30 percig. Közben a bazsalikomot apróra felvágjuk és a legvégén beledobjuk.

A tányérba egy szelet kenyeret helyezünk, rákanalazzuk a levest, parmezánt reszelünk rá és pár csepp olíva olajjal díszítjük.

Kapcsolódó anyag: lecsó receptek

Források: balintgazda.hu, hazisafrany.blog.hu

Fotó: paddocksblog.files.wordpress.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piszke, köszméte vagy egres?

eteltcsakokosan

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató