Ételtcsakokosan

Miért jó falat a vad?

2014. augusztus 7.
20140515_PEL_2779-1024x683

Júniustól már a menzán is lehet enni vadhúst, amelyet az egészséges táplálkozás részeként – a hal mellett – ajánlatos lenne felvennünk az otthoni menübe is.

20140515_PEL_2779-1024x683Miért egészséges a vadhús? Mivel szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszerekkel nem kezelik, húsának fehérje-összetétele ideális, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért kitűnő, jó minőségű tápanyagforrás lehet. A vad íze, illata eltér háziasított „rokonaitól”, húsuk sötétebb árnyalatú, soványabb, szárazabb, rostosabb. Magyarországon nem gyakran fogyasztottunk vadhúst az elmúlt évtizedekben, leginkább az ünnepi ételeink között szerepelt a menüben. Hazánkban évente mintegy ötezer tonna vadhúst dolgoznak fel, beszerezhetőségük napjainkban egyre könnyebb.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy hosszú távú programot indított el, amelynek célja, hogy bizonyítékokkal alátámassza: a magyar vadhús biztonságos, jó minőségű és egészséges. A program részeként vadhús-kóstoltatást végeztetnek szakemberekkel és civil kóstolók részvételével, továbbá mérik a vadhús érését kísérő kémiai, fizikai és fizikokémiai folyamatok paramétereit. Mindezek alapján megállapítható lesz, hogy a húst a fogyasztók legszélesebb rétege milyen érlelési fázisában találja a leginkább jó minőségűnek és ízletesnek.

 A kísérletsorozat első lépése az őzhúsból készült, különböző módon elkészített sültek vizsgálata volt május közepén, amely eredményeivel a fogyasztók érdekeit is szolgálja. A jó minőségű termék, jelen esetben a jó minőségű vadhús természetesen önmagában is megfelelő reklám, amely a kereslet bővülésének előmozdításával jelentős kínálatélénkítő hatással is bírhat. Magyarországon és nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető ez a kezdeményezés, több évtizedes hiányt is pótol, ugyanis nem nagyon állnak rendelkezésünkre konkrét eredmények – mindmáig csak egy régi tápanyagtáblázat alapján dolgozik a vendéglátó szakma. Az őzhúsvizsgálat tapasztalataira alapozva, várhatóan ez év második felében minden hazai vadászható vadfajra kiterjesztik a vizsgálatot. A szakemberek azt várják, hogy a tapasztalatok alapján iránymutatást tudnak adni a termelőknek (vadásztársaságoknak, állami erdőgazdaságoknak), és a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátóknak, köz-étkeztetőknek) is arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet bizonyítottan biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Kérdezz-felelek covid vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Már a víz sem a régi. Szerencsére! I.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató