Ételtcsakokosan

Miért jó falat a vad?

2014. augusztus 7.
20140515_PEL_2779-1024x683

Júniustól már a menzán is lehet enni vadhúst, amelyet az egészséges táplálkozás részeként – a hal mellett – ajánlatos lenne felvennünk az otthoni menübe is.

20140515_PEL_2779-1024x683Miért egészséges a vadhús? Mivel szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszerekkel nem kezelik, húsának fehérje-összetétele ideális, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért kitűnő, jó minőségű tápanyagforrás lehet. A vad íze, illata eltér háziasított „rokonaitól”, húsuk sötétebb árnyalatú, soványabb, szárazabb, rostosabb. Magyarországon nem gyakran fogyasztottunk vadhúst az elmúlt évtizedekben, leginkább az ünnepi ételeink között szerepelt a menüben. Hazánkban évente mintegy ötezer tonna vadhúst dolgoznak fel, beszerezhetőségük napjainkban egyre könnyebb.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy hosszú távú programot indított el, amelynek célja, hogy bizonyítékokkal alátámassza: a magyar vadhús biztonságos, jó minőségű és egészséges. A program részeként vadhús-kóstoltatást végeztetnek szakemberekkel és civil kóstolók részvételével, továbbá mérik a vadhús érését kísérő kémiai, fizikai és fizikokémiai folyamatok paramétereit. Mindezek alapján megállapítható lesz, hogy a húst a fogyasztók legszélesebb rétege milyen érlelési fázisában találja a leginkább jó minőségűnek és ízletesnek.

 A kísérletsorozat első lépése az őzhúsból készült, különböző módon elkészített sültek vizsgálata volt május közepén, amely eredményeivel a fogyasztók érdekeit is szolgálja. A jó minőségű termék, jelen esetben a jó minőségű vadhús természetesen önmagában is megfelelő reklám, amely a kereslet bővülésének előmozdításával jelentős kínálatélénkítő hatással is bírhat. Magyarországon és nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető ez a kezdeményezés, több évtizedes hiányt is pótol, ugyanis nem nagyon állnak rendelkezésünkre konkrét eredmények – mindmáig csak egy régi tápanyagtáblázat alapján dolgozik a vendéglátó szakma. Az őzhúsvizsgálat tapasztalataira alapozva, várhatóan ez év második felében minden hazai vadászható vadfajra kiterjesztik a vizsgálatot. A szakemberek azt várják, hogy a tapasztalatok alapján iránymutatást tudnak adni a termelőknek (vadásztársaságoknak, állami erdőgazdaságoknak), és a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátóknak, köz-étkeztetőknek) is arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet bizonyítottan biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató