Júniustól már a menzán is lehet enni vadhúst, amelyet az egészséges táplálkozás részeként – a hal mellett – ajánlatos lenne felvennünk az otthoni menübe is.
Miért egészséges a vadhús? Mivel szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszerekkel nem kezelik, húsának fehérje-összetétele ideális, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért kitűnő, jó minőségű tápanyagforrás lehet. A vad íze, illata eltér háziasított „rokonaitól”, húsuk sötétebb árnyalatú, soványabb, szárazabb, rostosabb. Magyarországon nem gyakran fogyasztottunk vadhúst az elmúlt évtizedekben, leginkább az ünnepi ételeink között szerepelt a menüben. Hazánkban évente mintegy ötezer tonna vadhúst dolgoznak fel, beszerezhetőségük napjainkban egyre könnyebb.
A Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy hosszú távú programot indított el, amelynek célja, hogy bizonyítékokkal alátámassza: a magyar vadhús biztonságos, jó minőségű és egészséges. A program részeként vadhús-kóstoltatást végeztetnek szakemberekkel és civil kóstolók részvételével, továbbá mérik a vadhús érését kísérő kémiai, fizikai és fizikokémiai folyamatok paramétereit. Mindezek alapján megállapítható lesz, hogy a húst a fogyasztók legszélesebb rétege milyen érlelési fázisában találja a leginkább jó minőségűnek és ízletesnek.
A kísérletsorozat első lépése az őzhúsból készült, különböző módon elkészített sültek vizsgálata volt május közepén, amely eredményeivel a fogyasztók érdekeit is szolgálja. A jó minőségű termék, jelen esetben a jó minőségű vadhús természetesen önmagában is megfelelő reklám, amely a kereslet bővülésének előmozdításával jelentős kínálatélénkítő hatással is bírhat. Magyarországon és nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető ez a kezdeményezés, több évtizedes hiányt is pótol, ugyanis nem nagyon állnak rendelkezésünkre konkrét eredmények – mindmáig csak egy régi tápanyagtáblázat alapján dolgozik a vendéglátó szakma. Az őzhúsvizsgálat tapasztalataira alapozva, várhatóan ez év második felében minden hazai vadászható vadfajra kiterjesztik a vizsgálatot. A szakemberek azt várják, hogy a tapasztalatok alapján iránymutatást tudnak adni a termelőknek (vadásztársaságoknak, állami erdőgazdaságoknak), és a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátóknak, köz-étkeztetőknek) is arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet bizonyítottan biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat.