A sütőtök kifejezést Magyarországon a tök Cucurbita maxima convar. maxima és a Cucurbita maxima convar. bananina (banántök) fajtáira értik leginkább. Eredeti származási helye Közép- és Dél-Amerika. Hely- és melegigényes növény, sok vízre van szüksége, szinte minden talajon megterem, kivéve a savanyú, vizes földet. Levelei márványozottak, nagyok, virágai sárgák és tölcséresek, egyivarúak. A Magyarországon leginkább termesztett nagydobosi változat termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga.
Hazánkban a világháborúk idején alapélelem volt, mivel egyrészt termesztése nagyon könnyű, másrészt nagyon előnyösek a beltartalmi tulajdonságai (magas vitamin-, fehérje- és szénhidráttartalom), így magas tápértékkel rendelkezik. Intenzív sárga színe miatt otthonunkban díszként is szolgálhat, de hasznosabb elfogyasztani, hiszen színéből következően sok béta-karotint tartalmaz, mely az A-vitamin előanyaga.
Egészségtani hatásai
A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes fogyasztani kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt.
Elkészítési módok
Sütve
Hazánkban a leggyakrabban egyszerűen megsütve fogyasztjuk a sütőtököt. Érdemes újítani s különböző fűszerekkel ízesíteni! Méretétől függően vágjuk 8-12 darabra az alaposan megmosott és magházától megszabadított sütőtököt és tegyük alufóliával kibélelt tepsibe. Aki édesen szereti mézzel, vagy barna cukorral szórja meg, míg aki a fűszeres ételeket részesíti előnybe, kakukkfűvel, rozmaringgal és zúzott fokhagymával szórja meg, némi só és bors kíséretében. Végül 220 fokra előmelegített sütőben süssük meg, míg jó puha nem lesz minden darab.
Sütőtök krém
Sütőtök krémet két módon is készíthetünk: vagy megfőzzük sós vízben a felkockázott sütőtököt, majd turmixoljuk, vagy a megsült tök puha krémjét vesszük alapul (ilyenkor több folyadékot igényel a kenhetőség miatt). Egy tálba tesszük az elkészült krémet és almalével, citromlével vagy tejszínnel krémessé alakítjuk, majd gyömbérrel, szerecsendióval és fahéjjal fűszerezzük. Kalácsra, kuglófra kenve hidegen és melegen is egyaránt finom.
Bébiétel
Otthon is gyorsan elkészíthető tápláló étel kisbabáknak a sütőtök. Répával, almával és krumplival együtt főzhetjük. Felkockázzuk a megmosott és lecsöpögtetett zöldségeket és egy nagy edényben megfőzzük, végül villával összetörjük, vagy turmixoljuk, attól függően, hogy a gyermek mennyire tudja elfogyasztani a nagyobb darabokat. Babák esetében kerüljük a fűszerezést!
Leves
Amikor a sütőtököt levesként készítjük, enyhén csípősen érdemes elkészíteni, hogy a hideg időben felforrósítsa testet-lelket. Honlapunkon már közzétettünk egy sütőtökkrém levest, ami itt található.
Sütemények
A répához hasonlóan a sütőtököt is tehetjük süteményekbe, hiszen enyhén édes íze a desszertek alapanyagává teszi. Kuglóf, rétes, torta is készíthető belőle.
Olaj
A tökmagolaj is hasznos összetevőket, telítetlen zsírsavakat tartalmaz pl. omega-3-zsírsavakat, melyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A sütőtök húsából készíthetünk levest, vagy egyben megsüthetjük a sütőben, és így fogyaszthatjuk. A tökmagot pedig érdemes kicsit megpirítani , és magában vagy salátákhoz adva fogyasztani.
További érdekességek sütőtök témában: