Ételtcsakokosan

Mi terem a banánfán?

2014. december 11.
banán-680x1024

A banán banánfán terem, szokták mondani, pedig valójában nem, a banán lágyszárú növény, igaz, akár hat-hét méter magas is lehet.

banán-680x1024A banán a legkedveltebb déligyümölcsök egyike, amit finom ízének, kedvező étrendi hatásainak és nem utolsó sorban viszonylag olcsó árának köszönhet. Ha megnézzük a vásárolt banán címkéjét, akkor láthatjuk, hogy meglehetősen messziről érkezik hozzánk, leginkább Dél-Amerikából (Kolumbia, Equador, Costa-Rica) és Afrikából (Kamerun, Elefántcsontpart). Létezik egyébként európai származású banán is, persze az nem a földrajzi értelemben vett Európában terem, hanem olyan trópusi, szubtrópusi területeken, amelyek közigazgatásilag valamely európai ország területét képezik pl. Guadalupe, Martinique, Kanári-szigetek, Madeira.

A banán őshazája Délkelet-Ázsiában van, Afrikába arab kereskedőkkel jutott el a kora középkorban, Dél-Amerikába, közelebbről Santo Domingóba pedig egy spanyol szerzetes vitt először banán sarjakat 1510-ben. A banán termelése és kereskedelme napjainkra nemzetközi iparággá nőtt, a legjelentősebb élelmiszernövények egyike a világon. A termesztett banánokat két típusba sorolhatjuk, egyrészt a frissen fogyasztható, édes, ún. desszertbanán, másrészt a főzőbanán, amely kevésbé édes, de nagy keményítőtartalmú és sok trópusi országban alapvető élelmiszerként használják, mint pl. Európában a burgonyát. A termesztett mennyiséget tekintve a desszertbanán a nagyobb volumen, azon belül is a Cavendish fajta (ami nálunk is kapható) a legnagyobb mennyiségben termesztett banánfajta a világon, ez adja az összes banántermés felét.

A banánt a felületkezelő anyagok és egyéb szennyeződések miatt étkezés előtt alaposan meg kell mosni attól függetlenül, hogy a héját nem fogyasztjuk el.

A banán banánfán terem, szokták mondani, pedig valójában nem, a banán lágyszárú növény, igaz, akár hat-hét méter magas is lehet. Gyorsan fejlődik, a sarjak elültetésétől a betakarításig kicsit több, mint egy év telik el, majd a növény elpusztul. A 30-50 kg-os, már kifejlődött banán „fürtöt” még zölden levágják a növényről, azonnal darabolják, hűtik, válogatják és csomagolják. Folyamatosan hűtve (13.5-15°C között) szállítják hajón Európába. Equadorból Antwerpenbe, a világ legnagyobb banánkikötőjébe például 17 nap alatt ér a szállítmány, innen hűtőkamionokkal szállítják tovább a zöld banánt a célországi érlelőkbe.

Az érett, sárga banán nem tárolható sokáig, ezért kell zölden szállítani és az értékesítéshez ütemezetten érlelni. A banánérlelő egy speciális, szabályozott légterű hűtőkamra, ahol a hőmérséklet szabályozásával és az érést gyorsító etiléngáz adagolásával pontosan be lehet állítani, hogy mikorra legyen pont megfelelő érettségi állapotú a betárolt banán. Az etilén a természetben is megtalálható, növényi hormonként az érés szabályozása a feladata, tehát a banánérlelőben a természetes érési folyamatokat lassítják, vagy éppen gyorsítják.

Tipp:

Ha esetleg a kívántnál kevésbé érett banánt vásárolunk, akkor szobahőmérsékleten szépen be lehet érlelni. A többi trópusi eredetű gyümölcshöz hasonlóan nem bírja a hideget, ezért hűtőbe ne tegyük, mert a túl alacsony hőmérsékleten megszürkül és a hűtőből kivéve sem fog már beérni, hanem romlásnak indul. A banánból mutatós szobanövény is nevelhető, sőt kertbe kiültetve az első fagyokig szépen fejlődik. A boltban vásárolt banánból nem nevelhető növény, mert a nálunk kapható, nemesített banán partenocarp gyümölcs, azaz nem tartalmaz magokat, ezért az ilyen banán csak sarjakról szaporítható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

Fűszerek a só-bors-fűszerpaprika „triumvirátusán” túl

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató