A karácsonyi ünnepek idején is ugyanúgy – sőt akár jobban – oda kell figyelni az ételallergiásokra és, hogy mi kerül az asztalra. Így a hagyományos karácsonyi édesség, a mézeskalács, is elkészíthető tej-, glutén-, tojás- vagy olajos magoktól mentes változatban.
Hozzávalók
- 12,5 dkg méz
- 6 dkg cukor
- 5 dkg bio margarin
- 25 dkg rizsliszt
- 2 tk őrölt gyömbér
- kevés szódabikarbóna
- 1 tk őrölt ánizs és őrölt szegfűszeg
Elkészítése
Egy közepes méretű lábasban a mézet, a cukrot és a margarint addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd hagyjuk hűlni. A rizslisztet egy tálba szitáljuk, a fűszereket és a szódabikarbónát belekeverjük, majd a száraz keveréket apránként, folyamatos kevergetés mellett a mézhez adjuk. A tésztát egy éjszakára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180°C fokon 15 percig sütjük a figurákat. Ha kihűlt, lehet díszíteni tojásmentes cukormázzal (50 g nád-porcukor, 1,5 tkl kukoricakeményítő, 1 tk citromlé, 2-3 tk növényi tej összekeverésével kész a máz).