Ételtcsakokosan

Mézes reggeli az iskolában

2015. december 29.

Az országos mézes reggeli program 2014 novemberében indult, amikor a gyerekek 67 iskolában – helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével – megismerkedtek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat. Az ötletet a már 8 éve futó Szlovén Mézes Reggeli adta, amit ma már Európai Mézes Reggeli néven több európai ország is megrendez.

fir-tree-honey-752145_640

Tavaly a diákok rajzversenyen mérték össze kreativitásukat, az eredményt pedig a mézes reggeli napján hirdették ki. A diákok mézes teát, mézes kenyeret kóstoltak a délelőtti nagyszünetben, majd délután a méhek biológiájáról, a megporzásról szóló interaktív órán vettek részt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) munkatársainak köszönhetően.

Az idén is folytatódik a nagy sikerű program. A mézes reggelit november 20-án Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, Szlovénia nagykövete népszerűsítette a mátranováki általános iskolában. Az OMME – helyi egyesületeinek segítségével –mézadományokat szervezett az iskolák részére, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kenyeret és vajat adományozott a csatlakozó iskoláknak. A Földművelésügyi Minisztérium a mézes reggelivel tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét.

Ma hazánkban mintegy 1,11 millió méhcsalád él, és velük több, mint 20 000 méhész foglalkozik. A Magyarországon évente megtermelt méz élelmiszer-biztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez.

Kreatív pályázat gyerekeknek

Sütöttél már mézeskalácsot? Önállóan vagy besegítettél Anyának? Akár igen, akár nem, most itt a lehetőség, hogy megmutasd a fantáziádat! Süss karácsonyi mézeskalács finomságot és díszítsd tetszésed szerint, majd fotózd le, és küldd be a képet a Konyhasziget magazin e-mail címére! A fotók mellé várjuk a receptleírást is! Bármilyen formájú, alakú, témájú süteménnyel pályázhatsz! Két kategóriában várjuk a játékos kedvűek munkáit: a kisebbektől 6 éves korig, illetve a 7-12 éves korosztályból.

Mindkét csoportból 3-3 művet választunk ki, és a következő Konyhasziget magazinban meg is jelentetjük a nyertes mézeskalács-fotókat. A 6 nyertes mézes ajándékcsomagot kap az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jóvoltából.

A fotó(k) beküldési határideje: 2016. január 15.

A Konyhasziget e-mail címe: konyhasziget@eteltcsakokosan.hu

Kérjük a játékosainkat vagy játékosaink szüleit, hogy adjanak meg egy olyan saját e-mail címet, amelyen elérhetők, és azt, hogy a mézeskalács készítője hány éves! A fotók minimum 1 MB, maximum 2 MB méretűek legyenek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató