Ételtcsakokosan

Mézes édességek

2017. január 2.

Andrea egyszerre három sütemény receptjét küldte el, amiket keresztfiával, a 13 éves Balázzsal együtt,szoktak elkészíteni.
Kedvenc szelethoney-dipper-924732_640
Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál méz

Krém:

  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál gríz
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg porcukor

Gőz fölött jól átmelegítjük a tészta hozzávalóit, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és zsírozott lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat. A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
Kell még savanykás lekvár. Az elkészült és kihűlt mézes lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hűtőben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.
Gyerekek kedvence
Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Krém:

  • 3 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, majd közepes méretű tepsi hátán külön-külön két lapot sütünk belőle. Nyújtáskor könnyen leragad, ezért eléggé lisztezni kell, én még a tepsire is szórtam kevés lisztet, hogy biztos ne ragadjon le sütéskor se.
Ha a lapok kihűltek, a következő krémmel töltjük meg: A három csomag pudingot, és a kanálnyi lisztet egy lábosba összekeverjük, majd a tejjel lassan felöntjük, közben csomómentesre keverve. Feltesszük a tűzre, és sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzzük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt. Kihűtjük. A margarint a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudingos krémmel összedolgozzuk. A két lap közé kenjük a krémet, a felső lapot kissé rá is nyomkodjuk. Hamar megpuhul a tészta, utána rögtön szeletelhető.
Mézeskalács őzgerinc
Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg méz
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 mokkás kanál őrölt fahéj
  • 1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a meglangyosított mézet belefolyatjuk. Fakanállal belekeverjük a lisztet, a fahéjat, és a szegfűszeget. Alaposan kivajazott, lisztezett őzgerincbe töltjük a masszát, majd 200 fokos sütőbe tesszük, de pár perc múlva csökkentjük a hőt 160 fokra, és így sütjük készre. Ne süssük túl, és ahogy megsült, rácsra borítva hagyjuk hűlni.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

Milyen a jó kenyértartó?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató