Ételtcsakokosan

Mézes édességek

2017. január 2.

Andrea egyszerre három sütemény receptjét küldte el, amiket keresztfiával, a 13 éves Balázzsal együtt,szoktak elkészíteni.
Kedvenc szelethoney-dipper-924732_640
Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál méz

Krém:

  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál gríz
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg porcukor

Gőz fölött jól átmelegítjük a tészta hozzávalóit, majd hozzákeverünk 45 dkg lisztet, és egy csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, kinyújtjuk kb. 2 mm vastag lappá, és zsírozott lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük egyenként a lapokat. A vajat, a cukrot, a kakaót kikeverjük, a grízt a két deci tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kikevert vajhoz.
Kell még savanykás lekvár. Az elkészült és kihűlt mézes lapokból egyet megkenünk a krém felével, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém másik fele, még egy lap, és annak a tetejét megszórjuk porcukorral. Egy napig hűtőben pihentetjük, amíg a tésztája megpuhul.
Gyerekek kedvence
Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Krém:

  • 3 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk, majd közepes méretű tepsi hátán külön-külön két lapot sütünk belőle. Nyújtáskor könnyen leragad, ezért eléggé lisztezni kell, én még a tepsire is szórtam kevés lisztet, hogy biztos ne ragadjon le sütéskor se.
Ha a lapok kihűltek, a következő krémmel töltjük meg: A három csomag pudingot, és a kanálnyi lisztet egy lábosba összekeverjük, majd a tejjel lassan felöntjük, közben csomómentesre keverve. Feltesszük a tűzre, és sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzzük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt. Kihűtjük. A margarint a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudingos krémmel összedolgozzuk. A két lap közé kenjük a krémet, a felső lapot kissé rá is nyomkodjuk. Hamar megpuhul a tészta, utána rögtön szeletelhető.
Mézeskalács őzgerinc
Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg méz
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 mokkás kanál őrölt fahéj
  • 1/2 mokkás kanál őrölt szegfűszeg

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a meglangyosított mézet belefolyatjuk. Fakanállal belekeverjük a lisztet, a fahéjat, és a szegfűszeget. Alaposan kivajazott, lisztezett őzgerincbe töltjük a masszát, majd 200 fokos sütőbe tesszük, de pár perc múlva csökkentjük a hőt 160 fokra, és így sütjük készre. Ne süssük túl, és ahogy megsült, rácsra borítva hagyjuk hűlni.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Zselésítsünk!

eteltcsakokosan

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató