Ételtcsakokosan

Méhkas sütemény

2017. január 16.

Az alábbi receptet a beküldő anyuka leírás alapján elkészíteni egyszerűbb, mint leírni. Nagyon mutatós sütemény, ünnepi alkalmakra kiváló. Köszönet érte a 8 éves Krisztinának és anyukájának, Ágnesnek.

Hozzávalókmehkas

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • 5 ek méz,
  • 9 ek tej,
  • 1 tk szódabikarbóna,
  • 70 dkg liszt,
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan)

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 dl tej,
  • 6 dl víz,
  • 3 ek liszt,
  • 2 csomag vaníliás pudingpor,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg porcukor,
  • 2 cs. vaniliáscukor

A díszítéshez: csokimáz (15 dkg tortabevonó + 3-4 ek olaj)

Elkészítése:

A tésztához a cukrot és a nedves elemeket gőz felett verjük habosra. Amíg forró a mézes massza, keverjük bele a lisztet és a szódabikarbónát. Először fakanállal keverjük, majd ahogyan kezd összeállni, a kezünkkel gyúrjuk ki alaposan. A kész tésztát osszuk 3 részre. Egy adagba gyúrjuk bele a kakaóport, amit előzőleg 2 ek vízzel simára keverünk. A kakaós tésztát osszuk 12 egyenlő részre, amiket sodorjunk 32 cm hosszúra.
Először a sárga lapokat süssük ki, addig a kakaós rudak szikkadhatnak nyugodtan. Ez azért fontos, mert ez a tészta addig nyújtható könnyen, amíg meleg.

TIPP: Ideális tepsi méret: 30×35 cm

A sárga tésztákat egyenként nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, majd helyezzük zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalára. A nyers tésztákon egy éles késsel, vékonyan jelöljük be a vágási vonalakat. 10-10 perc alatt süssük ki mindkét lapot. Még melegen vágjuk el a lapokat 3-3 részre, az előzőleg megjelölt vágási vonalak mentén. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a mézes tészta, már nem könnyű vágni.  A 3-3 lapot tegyük egymásra, és vágjuk őket teljesen egyformára, egyenesre.Ebből már látszik, hogy ez a mennyiség két darab süteményt ad ki. A rudakat zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán 10 perc alatt süssük ki. Amikor kisültek, még forrón tegyük a rudakat egyenes felületre, nehogy eldeformálódjanak.

Amíg szikkad a tészta, készítsük el a krémet. A lisztet és a pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd öntsük fel a maradék folyadékkal, és főzzük krémesre. A vajat keverjük ki a porcukorral. Amikor kihűlt a puding, keverjük össze a vajas krémmel.

A sütemény összeállítása:

Mindegyik süteményhez 3-3 világos lapra lesz szükségünk. A krémet osszuk két egyenlő részre. Tegyünk tálcára egy lapot, kenjük meg krémmel, majd helyezzünk rá 3 kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, tegyünk rá 2 db kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, és 1 rudat tegyünk a tetejére. Kenjük körbe krémmel, majd 1-1 világos lapot nyomjunk a két oldalára. A süteményt csokoládémázzal vonjuk be. Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával és krémmel is. A süteményeket tegyük hűtőbe 24 órára. Utána fogyasztható.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Jó tanácsok húsvéti tojásfestéshez

szucseva

Egy mitikus gyümölcs

eteltcsakokosan

A nyúl, mint húsvéti jelkép

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató