Ételtcsakokosan

Méhkas sütemény

2017. január 16.

Az alábbi receptet a beküldő anyuka leírás alapján elkészíteni egyszerűbb, mint leírni. Nagyon mutatós sütemény, ünnepi alkalmakra kiváló. Köszönet érte a 8 éves Krisztinának és anyukájának, Ágnesnek.

Hozzávalókmehkas

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • 5 ek méz,
  • 9 ek tej,
  • 1 tk szódabikarbóna,
  • 70 dkg liszt,
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan)

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 dl tej,
  • 6 dl víz,
  • 3 ek liszt,
  • 2 csomag vaníliás pudingpor,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg porcukor,
  • 2 cs. vaniliáscukor

A díszítéshez: csokimáz (15 dkg tortabevonó + 3-4 ek olaj)

Elkészítése:

A tésztához a cukrot és a nedves elemeket gőz felett verjük habosra. Amíg forró a mézes massza, keverjük bele a lisztet és a szódabikarbónát. Először fakanállal keverjük, majd ahogyan kezd összeállni, a kezünkkel gyúrjuk ki alaposan. A kész tésztát osszuk 3 részre. Egy adagba gyúrjuk bele a kakaóport, amit előzőleg 2 ek vízzel simára keverünk. A kakaós tésztát osszuk 12 egyenlő részre, amiket sodorjunk 32 cm hosszúra.
Először a sárga lapokat süssük ki, addig a kakaós rudak szikkadhatnak nyugodtan. Ez azért fontos, mert ez a tészta addig nyújtható könnyen, amíg meleg.

TIPP: Ideális tepsi méret: 30×35 cm

A sárga tésztákat egyenként nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, majd helyezzük zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalára. A nyers tésztákon egy éles késsel, vékonyan jelöljük be a vágási vonalakat. 10-10 perc alatt süssük ki mindkét lapot. Még melegen vágjuk el a lapokat 3-3 részre, az előzőleg megjelölt vágási vonalak mentén. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a mézes tészta, már nem könnyű vágni.  A 3-3 lapot tegyük egymásra, és vágjuk őket teljesen egyformára, egyenesre.Ebből már látszik, hogy ez a mennyiség két darab süteményt ad ki. A rudakat zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán 10 perc alatt süssük ki. Amikor kisültek, még forrón tegyük a rudakat egyenes felületre, nehogy eldeformálódjanak.

Amíg szikkad a tészta, készítsük el a krémet. A lisztet és a pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd öntsük fel a maradék folyadékkal, és főzzük krémesre. A vajat keverjük ki a porcukorral. Amikor kihűlt a puding, keverjük össze a vajas krémmel.

A sütemény összeállítása:

Mindegyik süteményhez 3-3 világos lapra lesz szükségünk. A krémet osszuk két egyenlő részre. Tegyünk tálcára egy lapot, kenjük meg krémmel, majd helyezzünk rá 3 kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, tegyünk rá 2 db kakaós rudat. Ezt is kenjük meg krémmel, és 1 rudat tegyünk a tetejére. Kenjük körbe krémmel, majd 1-1 világos lapot nyomjunk a két oldalára. A süteményt csokoládémázzal vonjuk be. Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával és krémmel is. A süteményeket tegyük hűtőbe 24 órára. Utána fogyasztható.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Az újbor ünnepe

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató